ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ

Овогодишњи добитник Светосавске награде града Крушевца, др Иван Филиповић, иначе редовни професор Природно-математичког факултета у Нишу и вд. декана Пољопривредног факултета у Крушевцу, одлучио је да у сарадњи са СУБНОР Србије – ГО Крушевац, новчани износ награде донира у хуманитарне сврхе, односно да помогне неком од бораца-ратних ветерана ратова од 1991 до 1999. године, који данас живе у тешкој материјалној ситуацији.

Професор др Иван Филиповић је рођени Крушевљанин и учесник је борбених дејстава на простору Косова и Метохије 1999. године, где је као резервни официр Војске Југославије командовао извиђачима, рачуначима и топографима у саставу хаубичког дивизиона 7. пешадијске бригаде ВЈ.

Након разматрања више предлога која су достављена СУБНОР-у од стране борачких удружења града Крушевца, у консултацији са професором Филиповићем, изабран је борац и ветеран Верољуб Д Смиљковић из села Бела Вода код Крушевца, кога је предложила хуманитарна организација „Градитељи мира“ из нашег града, чије је чланство састављено од ратних ветерана.

Иначе Верољуб Д Смиљковић, борац и ратни ветеран, као редовни војник мартовске генерације 1998/1999, био је све време агресије у саставу 52. извиђачко-диверзантске чете Приштинског корпуса 3. Армије ВЈ и учествовао у борбеним дејставима на ширем простору Косова и Метохије.

Верољуб живи веома скромно и оскудно, егзистира углавном као физички радник тамо где се укаже прилика, и верујемо да ће му новчана донација професора Филиповића бар на кратко помоћи у решавању неког од многобројних проблема.

СУБНОР Србије – Градски одбор Крушевац, као организатор ове хуманитарне акције, наставиће и даље, уз подршку пријатеља и других хуманих људи из нашег града, да помаже борце – ратне ветеране, који су то свакако заслужили.

Делегацију СУБНОР Србије – Градски одбор Крушевац предводио је председник, господин Бојан Томић.