Крагујевац: ВРАЋАЊЕ У СЕЋАЊЕ И ПАМЋЕЊЕ

Да се истински слободари и часни људи не заборављају већ и после смрти поново живе у трајању и памћењу људи сведочи и пример истакнутог ратника, официра и борца за слободу против фашизма Марка Лазаревића-Шкулете, прослављеног бомбаша Треће пролетерске (Санџачке) НОУ бригаде, носиоца Партизанске споменице 1941. године, који због „националног кључа“, није добио заслужени орден Народног хероја.

У препуној сали, пред очи јавности, представљена је књига 95-о годишњег књижевника, списатеља и путописца Ђока Остојића „Шкулета ратник и човјек“ чији је издавач ГО СУБНОР Крагујевац. Књига је посвећена 30-о годишњици од смрти Марка Лазаревића.

Пре почетка промоције скуп је отворен химном СУБНОР-а Србије „По шумама и горама“. О књизи су говорили, рецезент, академик пук.проф Жељко В. Зиројевић, који је истакао да „ни време не може да заборави истинске патриоте, часне људе, који су себе уписали на најсветлије странице наше историје, какав је био Марко, сељаче из Лијеске, са Маочких висова, кога је легендарни Маринко Голубовић организатор устанка у Пљеваљском крају, заједно са својом децом повео у борбу против највећег зла човечанства, фашизма.

Ђоко Остојић се у свом обраћању осврнуо на судбинско трајање Марка Лазаревића истакавши да је „заборав велика грехота“ и да се кроз његове књиге враћају светли ликови и Бошка Остојића, Маринка и Милована Голубовића и многих других који су трајно уписани у памћење и сећање.

Књижевница Јасмина Ан Јовановић у анализи нове књиге Остојића наводи да кроз ову књигу Остојић не дозвољава да се Марку Лазаревићу – Шкулети нанета неправда понавља, већ га враћа у живот, у трајање и да је Ђоко „увек спреман да нам отвори очи и изоштри слух, да одмах можемо разликовати праве и истинске борце и патриоте какав је Марко био, а препознати злочинце и то у сваком времену…“

Мирослав Мики Лазаревић, новинар, син Марков, у изузетно емотивном обраћању присутнима кроз стихове песме посвећене оцу, осврнуо се на његов живот, пут од села Лијеске (Маоче) па до краја рата, његових седам рана, али и васпитањем да слобода нема цену и да је љубав према земљи највећа.

У културном програму учествовала је уметница Гордана Величковић са песмама из Марковог краја.