САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863216Укупно посета:
  • 2654389Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ИДУ ЧЕТЕ ПАРТИЗАНА, ОВО ЈЕ  СРБИЈА…

Поносна и слободарска Рађевина и овог Седмог јула одјекивала је корачницом из Народноослободилачког рата, прерасла по ослобођењу у свечану песму СУБНОР-а Србије, По шумама и горама наше земље поносне иду чете партизана, славу борбе проносе… А и нова, симболична и срцу прирасла сваком родољубу, Ово је Србија!

Народ се, из свих делова наше отаџбине, окупио у Белој Цркви крај Крупња на државној церемонији обележавања Дана устанка 1941. Пре 78 година, на позив Комунистичке партије, био је то у Другом светском рату, први у тадашњој окупираној Краљевини Југославији и раздробљеној Европи пред најездом фашистичке хитлеровске армаде, договорени оружани отпор освајачима и њиховим инсталираним помагачима из домаћих редова.

Свечаност у меморијалном устаничком комплексу су и овог пута у Белој Цркви организовали Влада Републике Србије, СУБНОР Србије и локална самоуправа у Крупњу.

На споменик Народном хероју Жикици Јовановићу Шпанцу и његовим сарадницима венцe су положили: у име Владе Србије, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, делегација Војска Србије, председник општине Крупањ, представници града Шапца као и бројна удружења општинских и градских одбора СУБНОР-а Србије. У име СУБНОР-а Србије венац су положили заменик председника Видосав Ковачевић, и члан Председништва Томислав Миленковић.

По интонирању државне химне, скуп је поздравио, у име Општине Крупањ, председник Иван Исаиловић, наглашавајући значај тренутка када је букнуо устанак у Србији, радујући се што поново славимо те јулске ватре које су наши преци упалили у знак слободе и отпора фашистичком окупатору. Посебно је истакао значај и улогу председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића који је својим личним ауторитетом и ангажовањем обезбедио да се 7. јули поново и коначно обележава у устаничкој Белој Цркви.

У име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића скуп је поздравио и честитао празник 7. јули – Дан устанка народа Србије, заменик председника, генерал Видосав Ковачевић.

ГОВОР ВИДОСАВА КОВАЧЕВИЋА, ЗАМЕНИКА ПРЕДСЕДНИКА СУБНОР-a СРБИЈЕ, МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ НА ОВОМ ПОРТАЛУ ПОД НАСЛОВОМ ”ДАН УСТАНКА СИМБОЛ СЛОБОДАРСТВА СРБИЈЕ”.

У име Владе Србије, овом импозантном скупу обратио си и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић истичући како су Југославију распарчале фашистичке хитлеровске трупе, створиле марионетске државе на некадашњој заједничкој територији, а једина организована организација, Комунистичка партија, спремна да пружи отпор и поведе народ у борбу као што је то учинила група коју је у Белој Цркви предводио Жикица Јовановић Шпанац.

На крају скупа заменик председника СУБНОР-а Србије посебно се захвалио нашим домаћинима председнику Скупштине општине Крупањ и његовим сарадницима, уметницима Оливеру Његу, Лепомиру Ивковићу, Зорану Тутуновићу, Фолклорној секцији библиотеке „Политика“ у Купњу и водитељки Ирени Јовановић који су помогли обележавању Дана устанка народа Србије, са жељом да се видимо идуће године.

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.