Дан устанка

ИДУ ЧЕТЕ ПАРТИЗАНА, ОВО ЈЕ  СРБИЈА…

Поносна и слободарска Рађевина и овог Седмог јула одјекивала је корачницом из Народноослободилачког рата, прерасла по ослобођењу у свечану песму СУБНОР-а Србије, По шумама и горама наше земље поносне иду чете партизана, славу борбе проносе… А и нова, симболична и срцу прирасла сваком родољубу, Ово је Србија!

Народ се, из свих делова наше отаџбине, окупио у Белој Цркви крај Крупња на државној церемонији обележавања Дана устанка 1941. Пре 78 година, на позив Комунистичке партије, био је то у Другом светском рату, први у тадашњој окупираној Краљевини Југославији и раздробљеној Европи пред најездом фашистичке хитлеровске армаде, договорени оружани отпор освајачима и њиховим инсталираним помагачима из домаћих редова.

Свечаност у меморијалном устаничком комплексу су и овог пута у Белој Цркви организовали Влада Републике Србије, СУБНОР Србије и локална самоуправа у Крупњу.

На споменик Народном хероју Жикици Јовановићу Шпанцу и његовим сарадницима венцe су положили: у име Владе Србије, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, делегација Војска Србије, председник општине Крупањ, представници града Шапца као и бројна удружења општинских и градских одбора СУБНОР-а Србије. У име СУБНОР-а Србије венац су положили заменик председника Видосав Ковачевић, и члан Председништва Томислав Миленковић.

По интонирању државне химне, скуп је поздравио, у име Општине Крупањ, председник Иван Исаиловић, наглашавајући значај тренутка када је букнуо устанак у Србији, радујући се што поново славимо те јулске ватре које су наши преци упалили у знак слободе и отпора фашистичком окупатору. Посебно је истакао значај и улогу председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића који је својим личним ауторитетом и ангажовањем обезбедио да се 7. јули поново и коначно обележава у устаничкој Белој Цркви.

У име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића скуп је поздравио и честитао празник 7. јули – Дан устанка народа Србије, заменик председника, генерал Видосав Ковачевић.

ГОВОР ВИДОСАВА КОВАЧЕВИЋА, ЗАМЕНИКА ПРЕДСЕДНИКА СУБНОР-a СРБИЈЕ, МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ НА ОВОМ ПОРТАЛУ ПОД НАСЛОВОМ ”ДАН УСТАНКА СИМБОЛ СЛОБОДАРСТВА СРБИЈЕ”.

У име Владе Србије, овом импозантном скупу обратио си и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић истичући како су Југославију распарчале фашистичке хитлеровске трупе, створиле марионетске државе на некадашњој заједничкој територији, а једина организована организација, Комунистичка партија, спремна да пружи отпор и поведе народ у борбу као што је то учинила група коју је у Белој Цркви предводио Жикица Јовановић Шпанац.

На крају скупа заменик председника СУБНОР-а Србије посебно се захвалио нашим домаћинима председнику Скупштине општине Крупањ и његовим сарадницима, уметницима Оливеру Његу, Лепомиру Ивковићу, Зорану Тутуновићу, Фолклорној секцији библиотеке „Политика“ у Купњу и водитељки Ирени Јовановић који су помогли обележавању Дана устанка народа Србије, са жељом да се видимо идуће године.