ДАН УСТАНКА НАРОДА СРБИЈЕ ОБЕЛЕЖЕН НА ФРУШКОЈ ГОРИ

У организацији СУБНОР-а АП Војводине под покровитељством Покрајинске владе одржан је традиционални велики народни збор поводом Дана устанка народа Србије, 7. јула, уз присуство представника Војске Србије, Покрајинске владе, амбасаде Руске федерације, СУБНОР-а Србије на челу са замеником председника Бором Ерцеговцем и бројних удружења СУБНОР-а из Србије, Војводине и региона.

Код споменика „Слободе“ где су положени бројни венци и цвеће одата је пошта свим незнаним и знаним јунацима који су своје животе уградили у темеље слободе.

Присутнима су се обратили председник СУБНОР-а АП Војводине Јово Барошевчић и представник Покрајинске владе Милош Урошевић.

Председник Барошевчић поздравио је присутне и захвалио се на великом одзиву нагласивши: „Окупили смо данас овде испред споменика „Слобода“ на питомој Фрушкој гори, немом сведоку страдања, буне и отпора, сви ми који негујемо антифашистичко опредељење српског народа, желимо да се заједно са вама поклонимо незнаним и знаним јунацима, који су своје животе дали за слободу Србије, у знак вечне захвалности и поштовања. Њима у вечан спомен, нама и потомству у вечан незаборав. Српски народ је рекао историјско НЕ нацизму и фашизму и заједно са другим народима Југославије кренуо у устанак против окупатора и његових савезника. Те 1941. године била је потребна велика храброст и одважност да се у окупираној Европи која је била под снажном фашистичком окупацијом одупремо највећоj војној машинерији коју је свет упознао до тада. Жеља и циљ били су да останемо свој на своме, да будемо слободни. У тој борби прошли смо кроз тешка страдања, али на крају Другог светског рата стали смо у ред победника исто као и наши преци у Првом светском рату. Славни устанички дани из 1941. године представљају незаборавни светли догађај у историји нашег народа, иначе веома богатој слободарским традицијама, светлим примерима бунта и отпора. Јулски антифашистички устанак учинио је значајнију прекретницу у нашој историји и за сва времена постао саставни део укупне слободарске традиције народа Србије. У ширем смислу, он је означио и почетак одлучне борбе поробљених народа на просторима целе некадашње Југославије коју је окупатор раскомадао. Херојски примери отпора који је започет у јулу 1941. године подстакли су све слободољубиве народе Европе на борбу за потпуно ослобођење. Српски народ је од првих дана народноослободилачке борбе, остао веран слободарским традицијама својих храбрих предака. Они су се одлучно сврстали у прве редове борбе за ослобођење. То су показали у борбама пролетерских бригада и партизанских одреда, у напорима за обнову и изградњу ратом опустошене земље, као и у бескомпромисном супротстављању спољним притисцима на нашу земљу. Данас дугујемо неизмерну захвалност борцима народно-ослободилачког рата и борцима Црвене армије за њихово тешко страдање и за слободу коју су нам донели.

Вредности за које се СУБНОР Србије залаже и бори се, јесу трајне, данас, у односу на ранији период, лакше носимо барјак антифашизма и слободарства, и у томе имамо пуну подршку од стране председника Србије господина Александра Вучића, као и од Владе Републике Србије, а посебно од ресорног Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Покрајинске владе и ресорног Секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Државно руководство Србије на челу са председником Александром Вучићем данас води одговорну и мудру политику, базирану на реалним геополитичким циљевима и спољно политичким условима у оквиру савременог система међународних односа у свету. Задатак свих нас је, да на том путу помогнемо државном руководству Србије, сви, колико год можемо јер Србија ће бити јака онолико, колико буду јаки и сложни њени грађани. Само војно јака и неутрална, економски снажна, политички стабилна, Србија ће бити моћна и просперитетна држава на Балкану. Зато садашње генерације имају задатак, да допринесу миру и стабилности како се трагична историја не би поновила.

Сведоци смо покушаја ревизије историјских догађа и у Првом и у Другом светском рату, као и поновног подизања фашистичких застава и поновног заташкавања злочина у концентрационим логорима. Од завршетка Другог светског рата до данас свет је стално у ратним сукобима локалног и регионалног карактера. Људске жртве и материјална разарања су свакодневна појава. Угрожено је међународно право, а међународне институције одговорне да чувају и штите мир, губе свој утицај. Глобална трка у наоружању постаје највећа претња светском миру. Због ових појава СУБНОР Србије као државотворна и патриотска организација, настала у слободи која је крваво плаћена мора да настави борбу за очување мира и антифашистичких вредности на највишим цивилизацијским принципима као што су: слобода, мир, равноправност, правда и право на живот.

Данас се воде нове битке: она против пандемије, за економски напредак, за већи ниво знања и културе, против беле куге, за бољи живот сваког грађанина. За те борбе нам је потребно уједињење и заједничка борба. Не смемо дозволити да нас деле. Наша обавеза је да поштујемо претке који су били бољи од нас, а да државу предамо потомцима бољу него што смо је затекли. Не заборавимо да се домовина брани борбом, али и чашћу, поштењем, знањем, радом и васпитањем. Зато морамо дати све од себе да у миру обезбедимо што боље услове за живот сваког грађанина.

Србија своју прошлост чува због садашњости и будућности. Из прошлости морамо извући поуке, да нам деобе, свађе, самоуништење и саморазарање националног ткива више никада нису потребни.

На нама је, тиме још већа обавеза, да наставимо стално и на сваком месту да ширимо културу сећања на нашу славну ослободилачку прошлост, а све у част огромних жртава који положише своје животе за добробит нама једине отаџбине, слободарске и устаничке Србије.

Представник Покрајинске владе Милош Урошевић изразио је своје задовољство што се на овако величанствен начин обележава 7. јули похваливши добру сарадњу СУБНОР-ом Војводине уверен да ће она наставити да се продубљује и јача.

Изведен је пригодан културно-уметнички програм у извођењу ученика ОШ „Петар Кочић“ и КУД „Соко“ из Инђије. Својим присуством програм је увеличала и драмска уметница Жељка Јелић.