Крагујевац: ЈУЛСКЕ ВАТРЕ УСТАНКА

Поводом 7. јула-81.годишњице устанка народа Србије и подсећања на дан када су у Белој Цркви одјекнули први пуцњи против фашизма које је испалио Жикица Јовановић Шпанац, у Великом парку, у Алеји народних хероја на споменик „Рањеник“, који симболише борбу за живот и слободу, венце су положиле делегације Скупштине града Крагујевца, Војске Србије, СУБНОР-а Крагујевца и Кнића, Удружења РМВИ, Клуба акцијаша и волонтера Крагујевца, као и чланови породица бораца НОР-а.

У име СУБНОР-а присутнима се обратио председник ГО СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије, академик пук. Жељко В.Зиројевић, који је између осталог рекао: „Сећање на јулске ватре устанка, те 1941. године из Беле Цркве брзо се пренело на поносну Шумадију и наш народ. Пробудио се поново дух Карађорђевих слободара и сви као један су кренули у борбу против фашистичког окупатора и његових слугу.

Док су немачке хорде хрлиле ка Москви, партизани Србије су на позив КПЈ кренули у борбу за слободу. И данас када се фашизам поново буди и врше се невиђени притисци на нашу земљу, народ и руководство Србије поново стоје на путу највећем злу човечанства – фашизму и нацизму бранећи своју Отаџбину и сваки педаљ своје земље“.

За изузетан допринос у раду СУБНОР-а, Медаља борца је уручена Марковић Драгану из Бадњевца (Баточина) и Јовановић Здравку а захвалница Удружењу ратних мирнодопских војних инвалида Крагујевца. У уметничком делу, присутнима се својом песмом обратила, књижевница Јасмина Ан Јовановић чија је књига „Епски путоказ“ управо изашла из штампе, која је надахнуто говорила о нашој славној прошлости и слободарским традицијама српског народа.

Медији су изузетно пропратили ову манифестацију.