СЛОБОДАРСТВО ШУМАДИЈЕ

„У тами ћути село моје драго

Ћути село моје и Србија ћути,

ћути моје благо,

љубави моје понајлепши дар.

У срцима тиња, у мраку пламиња

нове буне жар…“

Овим стиховима 5. јула 1941. године Танасије Таса Младеновић, наговестио је устанак и формирање 2.Шумадијског одреда у Алији чији је комесар постао. Командант Богосав Марковић, Драгослав Ђорђевић-Гоша, Дејан Петровић – формира се одред. Орашачка, Рачанска и Паланачка чета. Укупно 89 бораца.

Поводом 81.годишњице од формирања одреда и 7. jула-Дана устанка народа Србије у Алији су се прикупили чланови СУБНОР-а, потомци и поштоваоци да обележе овај дан. На спомен обележје венце су положиле делегације СУБНОР-а Србије, Шумадије, Раче, Крагујевца, Тополе, Велике Плане, Смедеревске Паланке, Аранђеловца, Лапова, Баточине, органи локалне самоуправе наведених општина и чланови породица бораца НОР-а.

У име домаћина скупу се обратио председник СУБНОР-а Велика Плана Александар Тирнанић истакавши значај памћења и сећања на 7. јул и формирање Другог Шумадијског одреда.

У име СУБНОР-а Србије, председника генерала Видосава Ковачевића и Председништва на народном збору говорио је потпредседник СУБНОР-а Србије, академик пук. Жељко В. Зиројевић који је између осталог рекао: „Одавде, из Алије кренули су најбољи синови и кћери Шумадије и Поморавља 7. јула 1941-е године да своме народу донесу слободу. Да развију семе револуције и слободарство бесмртног Вожда Карађорђа и његових устаника и стигну у редове Прве и Друге пролетерске бригаде, на многа ратишта. СУБНОР Србије био је,  биће и остаће непремостива снага и баријера прекрајању и ревизији историје, појавама фашизма јер је то организација која чува, баштини и негује антифашизам, патриотизам и слободарство. Велики моћници мисле да могу Србију да унизе али њен народ и руководство одлучно се одупиру притисцима, чувају своју част, слободу и целовитост. Зато смо и данас ни овде, да памтимо, не заборавимо и не дозволимо.“

Културно уметнички програм извели су чланови КУД-а из Смедеревске Паланке и полетарци КУД-а из Лозовика а шумама питоме али бунтовне Лепенице одјекивале су партизанске песме.

Са свим председницима општинских одбора СУБНОР-а са ове територије пуковник Зиројевић одржао је састанак, одредио смернице за даљи рад као и задатке у наредном периоду, посебно на омасовљавању организације. Значајно је напоменути да је одзив народа на обележавању овог јубилеја био у односу на протекли период био знатно већи што је доказ да се традиција слободарства и антифашизма све више цени и  буди.