У ВРАЊУ ДОСТОЈНО ОБЕЛЕЖЕНИ БОРАЧКИ ПРАЗНИЦИ

Kао и сваке претходне године, СУБНОР Града Врања, достојно је обележио „борачке празнике“ 4. јул – Дан борца и 7. јул – Дан устанка народа Србије против фашизма у Другом светском рату.

Четврти јул, прекрасно јутро, Споменик револуције, Врање. Директно укључење у јутарњи програм Радио телевизије Србије. Гост програма ново изабрани председник СУБНОР-а града Врања, бригадни генерал Зоран Лубура. Тема: како ће у Врањском крају бити обележени борачки празници 4. и 7. јул 2022. године. Након завршеног интервјуа делегација СУБНОР-а града Врања, коју је предводио председник генерал Зоран Лубура, упутила се ка Нишу где је планирано централно обележавање Дана борца за Србију. Делегација из Врања, у  којој су били још и председник СУБНОР-а Пчињског округа Мирољуб Стојчић и председник Скупштине СУБНОР-а града Врања Стојан Младеновић, била је запажена у току централног обележавања Дана борца у Нишу и била примљена од стране представника Републике Србије и Града Ниша. На самом пријему, најновије дело издавачке делатности „СУБНОР Врања у медијима 2010-2020. године“, са прикладном посветом, уручено је генерал-мајору Видoсаву Ковачевићу, председнику СУБНОР-а Србије; др Дарији Кисић, Министарки за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Драгани Сотировски, градоначелници града Ниша.

Четвртог јула, у организацији двадесетак месних одбора СУБНОР-а града Врања, одата је почаст ратницима Другог светског рата, полагањем цвећа и евоцирањем успомена везаних за конкретно спомен-обележје где су делегације положиле цвеће.

Петнаест година уназад, 5. јул у СУБНОР-у резервисан је за акцију добровољног давалаштва крви СУБНОР-а града Врања, у сарадњи са Заводом за трансфузију из Ниша и Црвеним крстом Врање. Акција је изузетно успешно организована. У току боравка у Првонечкој школи, посебна делегација СУБНОР-а одала је почаст погинулим борцима Првонека у Другом светском рату. Испред споменика на коме су исписана имена 28 погинулих Првонечана у Другом светском рату говорио је представник СУБНОР-а Првонека Бобан Ристић, који је и најзаслужнији што је Дан борца овде обележен као пре тридесет година, уз масовно окупљање и народно весеље, са одавањем почасти и дружењем каква су некада организована овде на Дан борца. У свом веома садржајном говору председник СУБНОР-а града Врања, бригадни генерал Зоран Лубура, истакао је значај културе сећања на догађаје и људе који су нас у прошлости задужили и нашу слободу платили сопственим животима. Он је мештанима Првонека одао признање на слози и организацији ове свечаности а спонзорима захвалио на људској великодушности. Ову активност медијски су пропратили ТВ „Фокус“ Врање  и ТВ „Врањска плус“ Врање.

Главна комеморативна свечаност поводом Дана устанка одржана је, масовним скупом, испред Партизанске спомен костурнице на Шапраначком гробљу у Врању, 7. јула. Најпре је, пре почетка манифестације испред Партизанске спомен костурнице, било директно укључење у програм регионалне Радио телевизије Врања, председника СУБНОР-а града Врања генерала Зорана Лубуре, који је говорио о значају Дана устанка Србије против фашизма.

Након тога је одата почаст борцима НОР-а и цивилним жртвама минутом ћутања и полагањем венаца и цвећа присутних делегација: Града Врања, Министарства одбране и Војске Србије, Полицијске управе, СУБНОР-а Градског и Окружног одбора, Удружења војних пензионера Врања, Удружења потомака ратника до 1918. године Врања и Удружења пензионера града Врања.

О историјском значају и 81. годишњици устанка народа Србије против фашизма, веома надахнуто и аргументовано, говорио је председник СУБНОР-а града Врања генерал Зоран Лубура. Он је истакао велику снагу сећања на наше претке погинуле у борби за нашу слободу, коју ми морамо мудро чувати и предати у наслеђе нашим потомцима. Подсетио је на значај Врањског краја у Другом светском рату, формирањем 13 партизанских одреда, 12 партизанских бригада и две партизанске дивизије – 22. и 46. и да је у борбама за ослобођење земље из Врањског краја учествовало око 15.000 бораца. Нажалост, живот су изгубила 954 борца, а као цивилне жртве страдало је још 658 невиних људи. Са дужним поштовањем сећамо се свих страдалих и одајемо им заслужену почаст, рекао је председник СУБНОР-а.

Свечано обележавање 81. годишњице Дана устанка медијски је пропраћено од стране: Радио телевизије Србије, дописништва у Врању, регионалне Радио телевизије Врање, Телевизије “Врањска плус“ и кабловске телевизије „Фокус“ Врање, на чему им срдачно захваљујемо.

Миодраг Велиновић