У УЖИЦУ ОБЕЛЕЖЕНА 81. ГОДИШЊИЦА АНТИФАШИСТИЧКОГ УСТАНКА

У Ужицу је данас обележена 81 годишњица антифашистичког устанка у Србији полагањем венаца на Партизанском гробљу на Доварју, у организацији Градског одбора СУБНОР-а Ужице.

Имајући у виду значај ове манифестације за грађане наше земље који су дали немерљив допринос антифашистичкој борби за време Другог светског рата а и данас у одбрани тих вредности антифашистичког фронта у земљама које су положиле милионске жртве на сламању фашизма, као и на ангажованост многих знаних и незнаних бораца и грађана ужичког краја, прослави је присуствовао велики број бораца, њихових потомака, представника Министарства одбране и Војске Србије, Града Ужица, Градске општине Севојно,  ратних ветерана, удружења, јавних радника и грађана и средстава информисања. Свечаности је присуствовао и генерал Љубиша Диковић, члан Председништва СУБНОР-а Србије.

Обраћајући се скупу Војин Мрђа, секретар СУБНОР-а Ужице, поред осталог је истакао:

„Немерљив допринос народноослободичачког рата и сламању фашизма дали су и борци из ужичког краја. Зато ми њихови потомци, као и сви наши грађани треба да будемо поносни, што смо за разлику од других, били у првим редовима са свим антифашистичким снагама у одбрани темељних вредности антифашизма“.

Након обраћања Мрђа Војина, венце су положиле делегације: Града Ужица, Војске Србије, СУБНОР-а Ужице , Градске општине Севојно, Удружење ветерана Ужице, Удружење потомака „Мајор Коста Тодоровић“, Удружење војних пензионера, Савеза бораца  Севојно, Градског одбора СПС-а и ПУПС-а.

Испред Града присутнима се обратио Ратко Трмчић, члан Градског већа:

„7. јул 1941. године је дан у коме је у Белој Цркви пукла прва устаничка пушка и симболично најавила почетак озбиљнијег отпора српског народа окупатуру, дуге и тешке године борбе за слободу.

Тог дана пробуђена је нада да се збијањем редова и масовношћу може ојачати антифашистички фронт и показати технички далеко надмоћнијем непријатељу да се наш народ неће одрећи слободе и да ће се за њу борити свим силама.

Да није било 7. јула можда не би било ни Ужичке републике, једине слободне територије у Европи у периоду од 24. септембра до 29. новембра 1941. године.

Без обзира на околности у којима се одвијао догађај који се везује за 7. јул, овај датум је означио почетак устанка у Србији,након чега ништа више није било исто. У дану који је симбол устанка народа Србије против фашизма и немачке окупације одајемо пошту борцима и људима који су положили своје животе искрено верујући да је слобода коју су сањали вредна сваке жртве.

Наша је обавеза да генерације које долазе подсећамо на важне догађаје у историји нашег народа, да евоцирамо успомене на херојску борбу и страдања људи који су следили осећај дужности да се кућни праг и људско достојанство морају бранити и животом. Неговањем сећања на те храбре људе и све жртве Другог светског рата показујемо да њихово жртвовање није било узалудно.

Нека је вечна слава свима који су положили своје животе у име слободне будућности!“

Након свечаности на Партизанском гробљу чланови Градског одбора СУБНОР-а положили су руже на сва спомен обележја у граду.

СУБНОР УЖИЦЕ