ЈУЛСКЕ БУКТИЊЕ И ДАЉЕ ПЛАМТЕ

У организацији одбора за неговање традиција Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Општине Крупањ и СУБНОР-а Србије дана 7. јула 2022, 81. пут одржана је свечана комеморација у слободарској Белој Цркви.

У присуству више стотина грађана положени су венци од стране ресорног министарства (државни секретар Миодраг Капор) у име СУБНОР-а Србије (генерал-мајор Видосав Ковачевић, председник и пуковник-пилот Зоран Јаковљевић, члан Председништва СУБНОР-а Србије). Венце су положили и припадници Министарства одбране и Војске Србије, као и представници Општине Крупањ и многа друга патриотска удружења.

После интонирања химне беседила су три говорника (представник Општине Крупањ, председник СУБНОР-а Србије и државни секретар) њихови веома емотивни и надахнути говори могу се изразити у неколико теза.

Српски народ увек је био на правој страни историје и никада није први никога напао, а у модерно време се проглашава џелатом иако је био највећа жртва. У поробљеној и пониженој Европи једини се дрзнуо стати на пут највећој сили коју је дотадашњи свет видео.

Српски и Руски народ који је скупо, прескупо платило, не само своју слободу никада неће дозволити повампирење фашизма који се срамотно пропагира свугде, а нажалост и у Уједињеним нацијама где није прихваћена резолуција о осуди фашизма.

Руководство Републике Србије чува мир, јединство и стабилност у Србији, коју кроз „Сциле и Харибде“ светске геополитике успешно, мудро и одговорно води председник Александар Вучић са својим сарадницима

Српски народ ни на који начин не жели да умањи значај других народа из СФРЈ који су се борили за слободу од фашизма, али мора и да нагласи ко је поднео процентуално највеће жртве да би смо данас живели у миру.

Целу свечаност пратио је богат уметнички програм, осмишљен и изведен од врсних уметника: оперског првака и универзитетског професора соло певања-Оливера Њега, Зоран Тутуновића маестра на хармоници – члана Војног ансабла „Станислав Бинички“, Лепомира Ивковића глумца који је говорио родољубиве стихове песника.

Председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић уручио је, признање СУБНОР-а „Велико хвала“: Оливеру Његу, Зорану Тутуновићу, Лепомиру Ивковићу, Миши Ћирићу са којима сарађујемо деценијама, а такође и начелнику општинске управе Општине Крупањ.

„Велико хвала“ уручио је и државном секретару Миодрагу Капору за помоћ и допринос у очувању антифашистичких вредности.

Програм је надахнуто водио изврсни водитељ Миша Ћирић.