ДЕЛЕГАЦИЈА СУБНОР-а СРБИЈЕ У СЛОВЕНИЈИ

На позив Савеза удружења бораца за вредности Народноослободилачке борбе Словеније (ЗЗБ НоБ), од 3. до 5. априла у Словенији је боравила делегација СУБНОР-а Србије коју је предводио председник генерал мајор Видосав Ковачевић.

Радни састанак делегација ЗЗБ и СУБНОР-а Србије, у чијем је саставу био и члан председништва пуковник пилот Зоран Јаковљевић, организован је у просторијама Савеза. У саставу делегације ЗЗБ Словеније, домаћина, поред председника ЗЗБ Маријана Крижмана, били су и Марјан Шифтар члан УО ЗЗБ и председник Комисије за међународне односе, Јулијана Жиберт члан председништва ЗЗБ и председник ЗЗБ НОБ Љубљана, члан председништва Јани Алич одговорни уредник Свободне беседе, члан председништва Бојан Пахор потпредседник Комисије за Међународне односе и Мања Конколич генерални секретар ЗЗБ.

На састанку је потврђена потреба за добром сарадњом између организација, презентована је активност СУБНОР-а Србије и ЗЗБ. Разматрано је функционисање организација, заједнички пројекти, календар догађаја у наредном периоду, као и место и термин следећег радног састанка.

Председник СУБНОР-а Србије упознао је делегацију ЗЗБ о активности СУБНОР-а на припреми и обележавању 80. година од ослобођења градова и месста у Србији. Предложио је да се у Словенији 2025. године организује обележавање 80. година од коначног ослобођења Југославије у Другом светском рату, што је и прихваћено.

Договорена је заједничка активности у знак сећања на словеначки Цанкарјев вод, који је страдао у току „Ужичке републике“, 1941. године.

У разговору је исказана и заједничка жеља да се у активности на простору бивше Југославије укључи и борачка организација из Македоније. Председник Крижман изнео је и жељу борачке организације Италије за заједничку и јачу сарадњу три борачке организације (Словеније, Србије и Италије).

Посебан део састанка био је посвећен заједничком међународном пројекту – организацији изложбе: „Нацистичко прогонство Словенаца у Србију и српска солидарност са словеначким изгнаницима“.

У другом делу састанка учествовао је Андреј Коцбек, члан ИО Светске федерације ветерана (World Veterans Federation – WVF) и председник Сталног комитета за европске послове (Standing Committee On European Affairs – SCEA), Светске федерације ветерана.

Tежиште разговора било је на припреми састанка SCEA у Љубљани, од 8. до 10. новембра 2024. године. Покренуто је и више питања везано за бољу и заједничку сарадњу у оквиру Светске организације ветерана.

На крају састанка уручени су пригодни поклони члановима делегација. Председник СУБНОР-а Србије генерал мајор Видосав Ковачевић доделио је „Медаљу борца“ Маријану Крижману председнику ЗЗБ Словеније.

Истога дана, у поподневним часовима, делегације је примио министар одбране Републике Словеније Марјан Шарец. Са министром одбране разговарало се о сарадњи борачких организација у области одбране и перспективама њеног даљег развоја. Константовано је, да је билетерални план сарадње у области одбране две Републике у сталном напретку, и исказано је обострано опредељење за његово даље унапређење.

Након састанка у министарству одбране, делегације ЗЗБ Словеније и СУБНОР-а Србије, отпутовале су у посету општини Кочевје. У Кочевју је делегације примио заменик Жупана општине Андреј Младеновић. Посећено је и седиште управе НОГ Народноослободилачког покрета Словеније, као и Дом културе у Кочевју где је одржан састанак Кочевског збора – партизанског сабора 1943. године.

Посету Словенији делегација СУБНОР-а Србије завршила је вечером у Кочевју, где је уприличен и радни састанак, коју је приредио заменик Жупана општине Кочевје.