ДИВОШ ПРОШЛОСТ ПАМТИ

Месно удружење бораца Народноослободаличког рата Дивош у сарадњи са Месном заједницом Дивош и уз помоћ мештана Дивоша је обележило Сеоску славу поводом Првог масовног одласка мештана у партизане 18. септембра 1942. године. Програм је организован у центру села крај Споменика палим борцима и жртвама фашистичког терора села Дивоша.

Након парастоса дивошким антифашистима који се служио старешина Храма Светог Великомученика Георгија у Дивошу Драгана Вучића, венце су положиле делегације: Месне заједнице Дивош; Месног удружења бораца Народноослободаличког рата Дивош; Удружења жена Дивош као и бројне делегације СУБНОР-а са територије Срема.

Након интонирања Химне Републике Србије присутнима се обратила председница удружења другарица Зорица Сакач, она је после поздрава присутних истакла:

-Данас се сећамо 18. септембра 1942. године  када су дивошани под притиском Томићевог терора  први пут организовано отишли у партизане или како су говорили „Пушку па у Фрушку“. Дивош је дао много бораца у Првом светском рату али и у ратовима 90-тих као и за време злочиначке НАТО агресије. Али допринос дивошана у НОБ-у и терор који је цивилно становништво претрпило је преседан  у историји нашег места. Док су се дивошани борили у партизанским јединицама, били у усташким и немачким казаматима а село било скоро цело пусто и уништено… али на само пар километара у нашем атару  на Рохаљ базама вијорила се застава слободе скоро током целог рата. Зато ми потомци славних партизана пониклих на овој сремачкој црници никада нећемо пристати на ревизију историје, ми добро знамо да су наше село и целу србију ослободиле партизанске јединице уз велику помоћ Црвене армије и подршку јединице Бугарске армије!!! Такође овом приликом желим да се захвалим подршци која је задњих година много интензивнија, посебно од органа локалне самоуправе, Покрајине и Републике. Томе је доказ и Сретењски орден који је Председник Србије Александар Вучић уручио СУБНОР-у Србије. Нека живи братство словенских народа! Живела Србија…Смрт фашизму-слобода народу!

Након тога је уследио културно-уметнички програм под називом „Дивош памти“ који су припремили ученици Основне школе „Свети Сава“ подручног одељења у Дивошу, Док је програм припремила и водила Сандра Штетина.