In memoriam: НИКОЛА СТОЈШИЋ

Никола Стојшић је рођен у Манђелосу 18. децембра 1941. године као прво дете Саве Стојшића учесника НОР-а и дугогодишњег директора Митровачке пиваре и мајке Милице рођ.Уметић активног сарадника покрета. Као беба је са мајком био хапшен, а задње године рата је провео са мајком  у Лаћарку.

Основну школу и гимназију је завршио у Сремској Митровици а Технолошки факултет у Београду 1965. године.

Са звањем дипломираног инжењера технологије запослио се у Фабрици шећера у Сремској Митровици у којој је после седам година изабран за директора 1972. године. Од 1978. вршио је дужност помоћника генералног директора за развој ПИК „Сирмијум“. У Скупштини општине Сремска Митровица био је делегат и председник Друштвено-политичког већа, а од 1982. потпредседник и затим председник Скупштине општине. У привредној комори Војводине радио је као члан Председништва од 1984, председник Председништва од јуна 1990 и председник Привредне коморе Војводине од  децембра 1996.године. Веома активан је био у коморском систему земље као члан Скупштине Привредне коморе Југославије и Управног одбора Привредне коморе Србије. Са места председника Привредне коморе Војводине отишао је у пензију 2011 године.

У периоду ембарга међународне заједнице према СРЈ, у последњој деценији 20.века, одржавао је контакте и успостављао привредну сарадњу са одговарајућим асоцијацијама, институцијама и пословним партнерима у иностранству ради обнављања привредне сарадње. Посебно се ангажовао на проширењу сарадње са суседним земљама и дао велики допринос сарадњи у оквиру еурорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса. Радио је на обнављању веза са привредама бивших република СФРЈ.

Никола Стојшић се залагао за развој менаџмента и за акцију промовисања најуспешнијих директора и предузећа у привреди Војводине. Значајну пажњу посветио је увођењу система квалитета  у наша предузећа као и  афирмисању примене дизајна. Допринео је унапређивању рада  службе у самој Комори и формирању информационог система који обезбеђује привреди да благовремено добије информације које јој омогућавају и олакшавају пословање.

Обављао је функцију председника Економског одбора „Матице српске“  до смрти. Такође био је члан СУБНОР-а и Друштва за истину о НОБ-у и Југославији. Један је од оснивача Фондације Милутин Миланковић, и иницијатор обнове његове родне куће у Даљу.

Његов богати рад како у професионалном, тако и у друштвено-политичком ангажовању, пратио је складан породични живот, супруга Живка и његове ћерке Миља и Татјана, унуке Вишња, Радмила и Анђела, као и сви његови најближи биле су му увек највећа  подршка и снага.

Никола Стојшић је изненада преминуо 14. септембра 2022. године у родном Манђелосу.

Сахрана Николе Стојшића је 19. септембра 2022. године у 14:15h на Градском гробљу у Новом Саду (Руменачки пут 65), а комеморација је истог дана у Привредној комори Војводине (Нови Сад, Хајдук Вељкова 11) са почетком у 11:00h.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак