ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ОПШТИНЕ АРАНЂЕЛОВАЦ

СУБНОР општине Аранђеловац свечано је обележио 19. септембра годишњицу ослобођења града од фашистичког окупатора 1944. године.

Тога дана Пета крајишка дивизија, Друга  Шумадијска бригада и Први шумадијски партизански одред ослободили су Аранђеловац.

Свечаност је одржана на Партизанском гробљу, испред споменика погинулим борцима НОБ-а, одата је почаст и положени венци. Венце су положили представници локалне самоуправе, СУБНОР-а општине, Удружење омладине општине и представници СПС-а.

После полагања венаца и одавања поште, присутнима се обратио Радојица Миливојевић, члан председништва општинског СУБНОР-а и том приликом  потсетио на ратна збивања у том делу Шумадије.

С обзиром на то да су  скупу  присуствовали бројни ученици ОШ „Милан Илић Чича“ о значају ослобођења града говорио је проф. историје Иван Ранчић. Истакао је да је напад на Аранђеловац почео тачно у подне 19. септембра 1944. године. Партизанске јединице су брзо овладале оближњим планинама Букуљом и Венчацем и ушле у град. Тада су почеле огорчене борбе са снагама непријатеља у Аранђеловцу. Добро наоружани и утврђени четници и жандарми, уз помоћ немачких и бугарских снага,пружали су отпор више од 24 часа, када су коначно савладани.

Према сведочењу учесника и партизанских команданата, погинуло је више од пет стотина Немачких војника и њихових сарадника. Више стотина је заробљено. Заплењено је мноштво наоружања и опреме.

Погинуло је двадесет четири борца НОБ-а, око шездесет их је рањено.

Дан ослобођења Аранђеловца у Другом светском рату славио се као дан општине до 2001. године. У том периоду  општина Аранђеловац је нарасла у модеран град, склопљена су бројна пријатељства и братимљења са другим општинама широм Југославије. Управо на дан ослобођења Аранђеловца пре 50 година потписана је повеља о братимљењу са општином Хан Пијесак, Република Српска. Повод је био  страдање 59 бораца Петог батаљона Прве пролетерске бригаде , тројица проглашена за народне хероје (Милан Илић  Чича шумадијски, Славиша Вајнер Чича и Драган Павловић). Сећање на те дане евоциране су у Хан Пијеску на заједничком скупу  делегација општине Аранђеловац коју су чинили председник општине Бојан Радовић, председник СУБНОР-а Радомир Радосављевић и члан општинског већа Слободан Ћировић, а делегацију општине Хан Пијесак предводио је начелник Слободан Ђурић. Разговарано је између осталог и о модалитетима сарадње у будућности, као и конкретним пројектима помоћу којих треба  додатно ојачати братске односе општина Аранђеловац и Хан Пијесак. Делегације су посетили спомен обележја народноослободилачког рата, Првог светског  и ратова деведесетих година. Конкретно је договорено да се на спомен комплексу у Пјеновцу помогне у постављању велике спомен плоче са именима погинулих у тој битки и изради постамента и спомен биста за погинула три народна хероја.