СЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊА 1914.

У организацији СУБНОР-а Петроварадина и СУБНОР-а Батајнице обележена је годишњица страдања грађана Срема, махом из Батајнице и Бешке, у Петроварадину септембра 1914. године.

Цвеће и венце на споменику страдалима на Петроварадинској тврђави и код спортског игралишта положиле су организатори – СУБНОР Петроварадина и Батајнице, као и СУБНОР АП Војводине, СУБНОР града Новог Сада, СУБНОР Бешке, Удружење ваздухопловаца Војводине и породица Бокун, потомци једног од страдалих.

Окупљене је поздравио Милован Вујић испред СУБНОР-а Петроварадина, Јово Барошевчић, председник СУБНОР-а АП Војводине и Слободан Нештинац испред СУБНОР-а Батајнице. Осим подсећања на овај догађај који се збио 12. и 17. септембра 1914. у својим говорима они су истакли значај неговања Културе сећања и упутили снажну поруку да се оваква злодела више никада не понове на нашим просторима.

У знак сећања на жртве Соколско друштво Петроварадин подигло је на Споменик на Петроварадинској тврђави где су првобитно била положена и тела стрељаних. Међу стрељанима је и сликарка Даница Јовановић, чији су животни пут прекинули хици аустроугарских војника 12. септембра 1914 године. Тела су касније сахрањена у породичним гробницама страдалих.  Само 5 дана касније, 17. септембра 1914. године, недалеко од пруге у Петроварадину из групе од 2000 цивила који су били упућени у логор код Осијека изведена је група младића и у знак одмазде стрељани су Живан Марковић, Максим Мијовић, Богољуб Бокун, Станко Радојчић, Славко Егленђија, Милан Степановић, Иван Шенковић и Светозар, Рајко, Петар и Никола Јовановић. Остали Батајничани су до краја рата били углавном у логору у околини Осијека. Њима  у спомен Соколско друштво је 1934. године подигло споменик. Споменик је срушен и затрпан 1941. године од стране усташа након што је Срем ушао у састав тзв. Независне Државе Хрватске, да би 1945. године након ослобођења споменик био обновљен.

СУБНОР Петроварадина и Батајнице деценијама уназад заједнички организују обележавање страдања мештана Батајнице, Бешке, Војке, Сремских Карловаца, Земуна, Бољевца и Руме у Петроварадину 1914. године, традиција која ће бити настављена и у будућности.

17. септембар 2022. године