Крагујевац-Дулене: ИЗВОРИШТЕ НАШЕ БОРБЕ

Село Дулене. 16. септембар 1941. године. Пред непријатељским гарнизоном борци Крагујевачког партизанског одреда у строју. Пред њима команданти и комесари партизанских одреда Србије доносе одлуке о даљим дејствима и борбе против окупатора: Сретен Жујовић-Црни, Роћко Чолаковић, Филип Кљајић, Никола Груловић, Милан Благојевић-Шпанац, Ћећа Стефановић, Мијалко Тодоровић-Плави, Раја Недељковић, Павле Јакшић, Милинко Кушић (сви проглашени за народне хероје), Владимир Дедијер, Андра Ђорђевић, Љубиша Урошевић и Момчило Радосављевић. У кући Војина Павловића под лампама петролејкама доносе се историјске одлуке о деловању широм Србије.

Дуленско саветовање, темељ устаничких ватри, пре Столица код Крупња. Заборављено, склањано, јер некима се није свиђало, зашто баш прво оно? Историја му није много посвећивала место ни улогу која му припада све до пре 20-так година када СУБНОР Крагујевца и Шумадије узима 16. септембар за свој дан. Тако је и данас.

Поводом 81.годишњице легендарног саветовања у Дулену Градски одбор СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије организовао је пригодну изложбу посвећену овом јубилеју под називом: „Саветовање у Дулену-претеча НОР-у“ чији су аутори Мики Лазаревић и Милош Игњатовић.

Отварајући ову изложбу, потпредседник СУБНОР-а Србије Жељко В. Зиројевић у име председника генерала Видосава Ковачевића и Председништва, поздрављајући присутне између осталог је рекао: „Данас се са поносом сећамо свих оних који су тих септембарских дана били у строју Крагујеваког партизанског одреда и положили прву партизанску заклетву. Из Дулена су се устаничке ватре распламсале широм Србије и Југославије. Команданти и комесари развили су црвени барјак слободе, патриотизма и антифашистичке борбе коју данас са поносом носи СУБНОР Србије, достојан наследник наших слободара…“

Делегација СУБНОР-а положила је венац на спомен костурницу народних хероја и одала пошту свима који су дали живот за слободу. Уз органе локалне самоуправе Крагујевца, војске, удружења, синдиката, и потомака. За допринос у раду, самопрегор и пожртвовање уручена су и признања СУБНОР-а. Медаљу борца понели су истакнути друштвени радник, књижевник и публициста мр Милета В. Рачић, друштвено политички радник и доајен СУБНОР-а Србије Јелисавета Миловановић из Кнића-поносне Груже. Захвалница Драгану Михајловићу а „Велико хвала“ Центру министарства одбране Крагујевац и књижевнику, дипл.инг Драгану Секулићу.

Уједно, данас је после вишедеценијског ћутања исправљена неправда носиоцу споменице 1941. године, Марку Шкулети Лазаревићу чије је склоњено одликовање уручено његовом сину Мирославу Лазаревићу као и према Владану Несторовићу из Кнића, оспораваном и хваљеном, чија су одличја уручена његовом сину Ивану Несторовићу.

Поменута изложба о Дуленском саветовању биће представљена у основним школама Крагујевца и Шумадије као доказ нашег трајања и антифашистичке борбе и слободарства Србије. Треба напоменути да су на данашњој манифестацији били представници СУБНОР-а Сокобање на челу са председником др Славком Јовановићем.