OБЕЛЕЖЕН ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Свечаном манифестацијом у Бијељини, Србија и Република Српска обележиле су заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Петнаести септембар изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт.

Интонирањем химни Србије и Републике Српске почела је церемонија обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Вучић: Овај историјски тренутак захтева да се ујединимо под нашом тробојком

Председник Србије Александар Вучић захвалио је свима који размеју колико је значајан данашњи дан за српски народ у целини.

„Постојало је нешто јаче од дивизија и пукова и моћније од оружја тог 15. септембра 1918. када је српска војска кренула у пробијање Солунског фронта, постојало је јединство свих оних различитих, ни по чему истих – сељака и грађана, војника и официра, православних и других, оних који су изгубили мало и оних који су изгубили све“, рекао је Вучић.

Указао је да је то био једини пут до слободе – удружити се и ујединити се и заједно кренути ка најсветијем циљу.

„Прво смо морали да се ујединимо да бисмо тек онда наше различитости могли да представимо као слободне. Наше неслоге, нарцисоидне и мале разлике бију битке у којима нико не може да победи од оних који желе славу„, рекао је Вучић.

Насупрот томе, како каже, суштина сваке слободе јесте право на различитост, да будемо другачији и да мислимо другачије и да свако сања своје, а не туђе снове. Само тако можемо да останемо уједињени и да станемо заједно, само тако што ћемо све своје различитости удружити и упослити у једном подухвату – борби за слободом, поручио је.

„У тренутку када читав свет ратује морамо да схватимо да имамо само себе и да морамо да се сачувамо и спасимо и да је за тај спас потребно јединство свих нас Срба“, нагласио је Вучић.

Истиче да је зато и важан овај дан, као и да морамо да научимо да поштујемо себе, своју заставу и своју слободу и да ма колико немали јединство морамо на њему да инсистирамо.

„Онолико колико га немамо данас имаћемо га сутра, онолико колико га сутра не будемо имали, имаћемо га дан касније уколико нам то буде завет и обавеза“, рекао је Вучић.

„Насрнули су на Косово и Метохију и по сваку цену хоће да га отму из наших руку, насрнули су и не питају како, не питају и не објашњавају чак ни зашто, не кажу ни зато – само хоће да до краја заврше оно то су одавно почели“, рекао је Вучић.

Ја могу само једну ствар да им поручим, рекао је Вучић, „хоћете да нам узмете земљу и по ширини и по дужини, а ми вам ни педља наше земље нећемо дати“.

Истиче да овим даном не обележавамо само три наша симбола него и саму суштину нашег постојања.

„Први је наша застава – најлепша застава на свету, црвено–плава–бела, она под којом можемо сви и која уједињује све, она која свима нама даје снагу и пред којом не постоје препреке. Други је слобода која уједињује и све наше разлике, која је једини гарант права на другачије мишљење, веру или уверење. Трећи је јединство – услов свих услова и једини начин да и заставу и слободу и различитости сачувамо“, навео је Вучић.

Поручио је да је његов основни позив данас да се окупимо и удружимо да бисмо могли слободни и у миру да живимо и да обезбедимо будућност за своју децу.

„Позивам све да узму своје заставе и да их донесу под ову једну, да удруже те заставе и да их споје и да покажу свима да када је о слободи реч, Србију и Српску ништа не може да подели“, закључио је Вучић.

Додик: Јединство као и слободу морамо освајати и за њу се борити

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је ово посебан дан нашег јединства, и националне заставе.

„Јединство, као и слободу, увек морамо освајати и за њу се борити. Тако и за заставу, да би се вијорила мора бити одбрањена и сачувана. Као што се српска застава вијорила у Белој кући у Вашингтону у част српског народа и његове улоге у Првом светском рату. Хвала Србији на подршци Републици Српској и желимо да што пре ауто-путем повежемо Бањалуку са Бијељином и даље преко Раче са Србијом. Данас Срби имају две државе, али Срби морају знати пре свега да ћемо се борити за наше јединство у будућности. Мајка Србија је нешто што ми живимо овде. Осећамо братску љубав која из Србије долази нама и на то се поносимо“, рекао је Додик.

Милорад Додик је захвалио председнику Србије и његовом тиму за све што је учинио и чини за  Српску поменувши да су се у прошлости људи из Републике Српске у Србији лечили и школовали као странци, а да то данас више није случај.

„Свет није више исти и тражи од нас да се изјаснимо и искажемо наше захтеве. Век иза нас био је век нашег страдања, али сам сигуран да ће будуће деценије бити деценије нашег јединства и уједињења. Наша застава је она око које се окупљамо, испод које стојимо и којој смо се заветовали“, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Цвијановић: Показујемо опредељеност да идемо крупним корацима у будућност

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да данашњи дан славимо као свој идентитет у свим својим елементима, вредности на којима почивамо и које су чуване и одбрањене кроз векове.

„Јединство, слобода и застава имају посебну важност и тежину и суштински се везују за нашу способност да опстанемо и трајемо. Српски народ је кроз историју често био посвађан и разједињен и лак плен многима који му нису желели добро. Данас живимо у временима у којима нам је потребно јединство да бисмо ишли напред и да би били способни да се суочимо са свим изазовима“, истакла је Цвијановићева.

Нагласила је да институције и Републике Српске и Србије предано раде на креирању свих неопходних услова у којима национално јединство и сарадња могу у потпуности доћи до изражаја, од заједничких инфраструктурних, привредних, туристичких, културних, образовних и свих других програма.

„Подигнимо зато наше тробојке, јер су симбол нашег јединства. Живела Република Српска и Република Србија!“, закључила је Жељка Цвијановић.

Патријарх Порфирије: Народ који нема духовног јединства и здравља личи на шупаљ орах

Партијарх српски Порфирије, на почетку обраћања, честитао је свима празник.

„За нас све заставе започињу оном заставом која се цару Константину указала на небу, на застави тој био је знак најсветијег имена господа Исуса Христа. Свети цар је тај Христов знак поставио на заставе своје војске и извојевао победу и донео слободу које су постале ни мање ни више него темељ европске цивилизације“, рекао је Порфирије.

Указао је да је под том заставом цар Контантин дао слободу и могућност сваком народу на европском континенту да у складу са својим посебностима гради свој систем вредности, да организује свој културни и духовни живот и негује и чува свој духовни идентитет и своје народно јединство.

„Застава је у начелу симбол јединства и знак суштинског и дубинског индентитета једног народа. Наша застава је видљиви знак нашег јединства и упућују на то ко смо и шта смо као један народ и којим путем смо се запутили и треба да идемо“, поручио је Порфирије.

„Кроз векове до данас, од истока до запада, од севера до југа независно од државних, политичких граница културних простора различитих локалних обичаја, наречја и дијалеката где год да живи наш народ постоји златна нит која га повезује и која га чини једним, јединственим и непоновљивим – то је нит која се зове православна вера и Српска православна црква“, истакао је Порфирије.

Каже да су се кроз историју границе обитавања нашег народа мењале, као и да нисмо сигурни да у историји у којој је све релативно неће се мењати и у будућности.

Где има цркве, има и нашег народа, поручио је патријарх и додао да где нема цркве пре или касније одумире и народ. Душа српског народа јесте хришћанска православна вера, закључио је Порфирије.

Интонирањем песме „Ово је Србија“ завршена је церемонија обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Бројни званичници упутили су  честитке поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.