ТРИ ПРАЗНИКА – ТРИ ПОНОСА

У организацији СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а града Ваљева одржане су свечаности; поводом 15. септембра дана ослобођења Ваљева у Другом светском рату; пробоја Солунског фронта и Дана српског јединства и националне заставе.

„Субноровци“ из целе отаџбине од Срема до Пријепоља, нису жалили труда да дођу у парк Петог пука и Вечне ватре и одају пошту знаним и незнаним јунацима који су своје животе уткали у слободу и мир и несебично их поклонили  свом народу.

Венце и цвеће положили су припадници Војске Србије, Општине Ваљево и више десетина делегација.

Скупу су се обратили Рајко Милинковић председник СУБНОР-а Ваљево, представници градских власти, а у име СУБНОР-а Србије и генерал – мајора Видосава Ковачевића, заменик председника организације пуковник Бора Ерцеговац.

Посебно упечатљив и леп део свечаности било је уручење књижевне награде „Драгојло Дудић“ (по први пут уприличен у његовом Ваљеву). Водитељ програма прочитао је детаљну биографију Драгојла Дудића, борца Балканских, Првог и Другог светског рата и првог председника Народноослободилачког одбора-претече Народне скупштине, чија биста и данас краси хол Народне Скупштине.

Јубиларни педесети књижевно – историографски Конкурс у организацији Фондације „Дргојло Дудић“ чији је оснивач СУБНОР Србије и ове године је окупио велики број књижевних стваралаца. Оцењивачка комисија донела је Одлуку о награђеним и похваљеним радовима, коју је верификовао Управни одбор Фондације, на челу са председником Милошем Јевтићем.

Жири у саставу: др Милан Кољанин (председник), проф. др Славица Гароња, др Момчило Исић, етнолог Видосава Зимоњић и пуковник Ђорђе Пражић овако је рангирао дела која се квалитетом издвајају из множине пристиглих књижевних остварења.

Награде

-прву награду –  Љиљани Танасијевић за монографију „Чувари историје: од Кајмакчалана до Битоља“

-другу награду – Ранку Павловићу за изабране и нове песме „Подземне ливаде“

-трећа награда – студија Боре Ерцеговца „Логориште и Корански мост“

-трећа награда – роман Драгана Чудића “ Близанци са Змијања“

Похвале

-Посебну похвалу добио је рукопис Ранка Вујадиновића за књигу монодрама „Удах и издах“

-похвалу за рукопис „Ђујка партизанка“ Јована Бундала

-похвалу за рукопис Борише Радовановића „Историја Крагујевца 1944-1991“

-похвалу за рукопис Ђорђа Симића „Повратак непожељан“

-похвалу за књигу Владимир С. Путник спев „Јауци са Паштрика“

Овом приликом је председник Управног одбора Фондације господин Милош Јевтић, иначе Ваљевац одликован плакетом СУБНОР-а Србије-највећим друштвеним признањем, које наше удружење додељује. Водитељ програма Миша Ћирић, такође Ваљевац, прочитао је исцрпну биографију господина Јевтића чији су младалачки дани протекли у Ваљеву, а коме се и данас радо враћа

У надахнутом говору Милош Јевтић говорио је лепо, убедљиво, чињенично, позвавши и своје Ваљевце и остатак Србије да се врате свом језику, писму и култури, уместо да неселективно прихватају све (некада турцизме, данас германизме).

У име лауреата конкурса, скупу се обратио пуковник Бора Ерцеговац, а присутни су били и др Милан Кољанин, као и проф. др Славица Гароња чланови Оцењивачке комисије.

Овај велики скуп увеличали су својом уметношћу и умешношћу, првак опере и универзитетски професор Оливер Њего, глумац и народни посланик Лепомир Ивковић и маестро Зоран Тутуновић из ансамбла „Станислав Бинички“.