ДОБАН КОРИОЛАН – 100 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА

Oве године, 7. фебруара, навршава се 100 година од рођења Добана Кориолана Бебе, револуционара, антифашисте, скојевца, ђака учитељске школе у Вршцу…

Имао је само 20 година, када су га Немци, 6. септембра 1943. године извели из концентрационог логора у Петровграду и стрељали са групом од 160 комуниста и родољуба на стратишту званом Багљаш.

Тако је скончао свој, тек започети живот, ученик четвртог разреда учитељске школе у Вршцу.

Страдао је због својих младалачких, слободарских идеала, због осећаја за правду и једнакост у шансама, због жеље за бољим и животом достојним човека, због борбе против фашиста, због храбрости да са другом Михајлом Крстићем из суседне Румуније, допрема оружје и муницију у Југославију, за јужнобанатске партизане.

Проказан и издат нацистима, ухапшен је са групом својих вршњака из учитељске школе, 6. фебруара, дан уочи свог двадесетог рођендана. Мучен и злостављан у тортури по методама злогласног полицајца Др Јураја Шпилера, држао достојно својим уверењима.

Припадао је идеји вршачког антифашистичког корпуса, јуначки уздигнутог чела, све до самог краја.

Поводом јубилеја стогодишњице рођења. 7.02.2023. у 11. сати, приређујемо заједнички, Велики час из историје, у месту рођења, Куштиљу, на домак Вршца

Са радошћу виђења, срдачни поздрави!

СУБНОР Града Вршца

председник, Драгољуб Ђорђевић