ОБЕЛЕЖЕНА 80. ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ПРИПАДНИКА АЛЕКСИНАЧКЕ ГРУПЕ ОЗРЕНСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА

Kод спомен костурнице испред ОШ “Љупче Николић“ 3. фебруара 2023. године пригодном комеморацијом обележена је 80. годишњица погибије припадника Алексиначке групе Озренског партизанског одреда у Суботинцу.

Што се самог догађаја тиче, треба рећи да је зима на почетку 1943. године за борце Озренског партизанског одреда била изузетно тешка, како због велике хладноће тако и због недостатка хране. Одред се поделио на неколико група а Алексиначка група се 3. фебруара затекла у Суботинцу код партизанског сарадника Данила Ивановића, званог Чолић. Он их је издао Недићевцима који су у току ноћи опколили ову групу у плевњи. Дошло је до целодневне неравноправне борбе у којој је погинуло десет партизана: Војислав и Радослав Ивковић, Синиша Милосављевић Јовица, Милорад Петровић Јанко, Радослав Петровић, Слободан Стевановић Станковић, Драгомир Стошић, Радослав Филиповић Горски, међу којима и Момчило Поповић Озрен и Дракче Миловановић, оснивачи одреда. Двојица су се спасила, Петар Божанић Душко и Драгољуб Петровић Тимошенко. Тела погинулих сахрањена су у заједничкој гробници испред ОШ “Љупче Николић“.

Венце цвећа положиле су делегације потомака погинулих, Општине Алексинац и Удружење бораца народноослободилачког рата општине Алексинац.

3. фебруар 2023.