СВЕТСКА ФЕДЕРАЦИЈА ВЕТЕРАНА ПО ДРУГИ ПУТ У БЕОГРАДУ

Наш престони град ће, након пуних 70 година од 6. до 10. марта 2023. године, поново бити домаћин Конгреса, као и 30. генералне скупштине Светске федерације ветерана, под покровитељством председника Републике Србије. Те давне 1951. године скуп је отворио и поздравио тадашњи председник Јосип Броз Тито, а ми верујемо да ће овај пут скуп отворити председник Александар Вучић.

Тим поводом одржан је састанак Организационог одбора за припрему овог историјског догађаја. Председник Организациног одбора је генерал Љубиша Диковић некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије, а сада члан Председништва и координатор СУБНОР-а Србије за Златиборски округ.

Састанак је био веома исцрпан и расправљало се о 25 тачака важних за садржај Конгреса као и оних пропратних – логистичких које ће омогућити да скуп протекне на највишем могућем нивоу.

СУБНОР Србије, уз подршку државе, има капацитета да изнесе један овако захтеван посао. О његовој тежини најбоље сведочи чињеница да ће Београд посетити преко 100 делегата ветеранских организација из 40 земаља света, укључујући 3 министра спољних послова и једног министра одбране.

Посебно радује чињеница да су учешће потврдили и представници ветеранских организација из Русије и Украјине! Можда је управо један овакав састанак место на коме се могу почети решавати горућа питања између ове две земље. И сам мото Конгреса „Поштовање различитости“ упућује на консензус и мирно решавање проблема као једино оруђе које може довести до престанка непријатељстава.

Управо Светска федерација ветерана, која носи титулу промотер мира Уједињених Нација и која је 8 пута до сада номинована за Нобелову награду за мир, може одиграти значајну улогу. О деловању ове организације најбоље сведочи њен мото, а он гласи: „Нико не може речитије говорити о миру од оних који су се борили у рату“.

С обзиром на светле традиције СУБНОР-а Србије који и јесте настао да би коначно зацарио трајни мир, надамо се да ћемо заједничким снагама са нашим гостима расветлити многе актуелне теме и послати у свет моћну поруку заједништва и добре воље међу народима која неће проћи незапажено.

2.2.2023.