УГРОЖЕН СПОМЕНИК ПОСВЕЋЕН МАЈЦИ СА ПЕТОРО ДЕЦЕ, УБИЈЕНИХ КОД ЈАМЕНЕ 1943. ГОДИНЕ

Архивисти Архива Војводине Ивана Петровић и Александар Бурсаћ, као и Владимир Мучибабић, оператер у процесу дигитализације, обишли су 31. јануара 2023. године надгробни споменик посвећен страдалим члановима породице Анићић. Споменик се налази у атару Јамене, на неких пет километара од насеља, а удаљен је око 200 метара источно од пута Моровић–Јамена.

На месту споменика се налазио салаш, власништво породице Анићић, у коме је током 1943. године повремено боравила трудна Савка Анићић, заједно са своје петоро деце: Николом (11), Савом (9), Јелком (7), Горданом (5) и Миленком (3). Иван Анићић, отац деце и Савкин муж, још је раније био депортован у Јасеновац, где је и убијен.

Усташке јединице које су биле у пролазу, упале су на салаш, заклале децу и Савку, а потом запалиле зграду салаша. Тела жртава су лежала на земљи цео дан, све док их комшије са околних салаша нису положиле у један ормар и сахраниле на месту на коме су убијене.

Породица Анићић је после рата одлучила да се тела не ексхумирају и не преносе на локално гробље, већ им је на месту страдања подигла надгробни споменик. Такође, породица салаш није обновила, нити је више обрађивала земљу на месту страдања. Из поштовања према убијенима, послератне власти су парцелу на којој се салаш налазио изузеле из процеса одузимања земље у склопу аграрне реформе.

Наследници породице Анићић више нису власници парцеле. Нови власник је обрађује, али пољопривредни радови угрожавају споменик, који је већ неколико пута оштећен – надгробна плоча је напукла када је трактор прешао преко ње, опсек гроба је поткопан, а сам споменик је загребан плугом.

Како се надгробни споменик не налази под заштитом надлежног завода за заштиту споменика културе, потомци породице Анићић апелују да се он под ову заштиту што пре подведе, како би се спречила његова даља оштећења и потенцијално уништење. Запослени Архива Војводине су споменик фотографисали и увели у фото-базу спомен-обележја посвећених борцима НОР-а и жртвама Другог светског рата у Срему. Уједно, Архив Војводине се као установа културе од националног значаја придружује апелима потомака породице Анићић, тим пре што текуће године наступа осамдесета годишњица овог стравичног ратног злочина.

Извор: Архив Војводине