САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850532Укупно посета:
  • 2634020Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

Будимир Ђорђић

Почетком децембра Бригада врши напад на делу Сремског фронта у реону Чалма – Мартинци. Напад почиње у 4 сата ујутро. Прво наша артиљерија рови сремску равницу, што траје до 5 сати, а тада почиње јуриш стрељачких јединица. Уз наше невелике губитке – тек неколико погинулих и рањених — жилави отпор Немаца бива све слабији. Уз нас је и наш командир Љубисав Жижовић. Његов лични пример нас крепи. Око 10 сати непријатељ одступа, и то у паници, остављајући за собом много ратног драгоценог материјала.

Продужавамо даље. Маршујемо до села Мала Вашица, где нас мештани изненађују срдачним дочеком. Ту су и транспаренти са изразима добродошлице и громогласни повици грађана на улици, са поклицима слободи, Титу, ослободилачкој војсци, Партији.

Организовано нас дочекују чланови Месног народноослободилачког одбора. Разводе нас по кућама, на вечеру, боље рећи гозбу.

Код једног домаћина смо мој брат Војислав и ја. Дирнуло га је кад је чуо да смо рођена браћа, родом из села Љутице, код Коцељеве, па нас је почео грлити и љубити, са сузама радосницама у очима, говорећи:

– Другови, браћо, срећно вам било!

После гошћења, које је било обилато, љубазно смо се захвалили домаћину и члановима Одбора. То гостопримство житеља Мале Вашице, села покрај Шида, нешто је најлепше што сам у Срему доживео, а доживљаја, и лепих и оних других, било је и напретек.

Одмах потом крећемо пуг Илинаца, Немаца и Комлетинаца, где стижемо 7. децембра. Ту нас, уместо гостољубивих Сремаца, дочекују Немци – сређеним распоредом и оловом. Предстојао нам је четири и по месеца дуги и сурови рат у равници. Добро у Малој Вашици, међутим, нисмо заборавили.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.