ДРИНА СПАЈА – НЕ РАЗДВАЈА

У организацији Регионалног одбора Организације старешина Републике Српске Бијељине у Угљевику, трећи пут 28. јануара одржано је традиционално Официрско вече. Тој активности по позиву учествовале су и делегације СУБНОР-а Србије на челу са Анђелком Милићевићем пуковником у пензији, председником СУБНОР-а Града Ниша и чланом Председништва СУБНОР-а Србије, Зораном Јаковљевићем пуковник у пензији и чланом Председништва СУБНОР-а Србије и Савеза организација резервних војних старешина Србије коју је предводио генерални секретар Драган Ћирковић.

Свечаност је отпочела интонирањем химни Републике Српске и Републике Србије. Речи добродошлице окупљеним старешинама, а било их је више од 250, упутили су потпредседник Скупштине ОСТА ВРС Михајло Николић и председник Регионалног одбора ОСТА ВРС Синиша Кајмаковић. У порукама су најснажније оне које одражавају повезаност и блискост Републике Српске и Републике Србије. Тамошњи наш народ, Србију види и стално то истиче, као своју мајку. Међу гостима били су и представници Општине Угљевик, СО Лопаре, делегације Брчког, Босанског Шамца, Зворника и Добоја, изасланици СПЦ, представници палих бораца и инвалида.

Свечаност је настављена извођењем чувене композиције Станислава Биничког ,,Марш на Дрину“, а затим по програму свечаности изведено је неколико патриотских песама, међу којима и ,,Тамо далеко“…

Београдски глумци Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић, као и много пута до сада, у униформама српских војвода одиграли су мини представу која је многима измамила сузе. Било је то подсећање на почетак Великог рата изречено кроз дијлог некадашњих главнокомандујућих српском војском.

Скупу се, као изасланик председника СУБНОР-а Србије генерала Видосава Ковачевића, пригодно обратио пуковник у пензији Анђелко Милићевић, председник СУБНОР-а града Ниша и члан преседништва СУБНОР-а Србије, и уједно пренео поздраве професора Мирољуба Стојчића председника Скупштине СУБНОР-а Србије и бригадног генерала у пензији Зорана Лубуре, члана председништва СУБНОР-а Србије и председника СУБНОР-а Града Врања. Посебно је поздравио домаћина овога дивног скупа потпуковника мр Михајла Николића.

У свом обраћању пуковник Милићевић је истакао:

,,СУБНОР Србије као државотворна, патриотска и антифашистичка организација броји више од 100 хиљада чланова, а највећи број чине резервне војне старешине Републике Србије. Зато су ваша и наша организација најсродније. Са великим поштовањем и уважавањем поздрављам Вас, командире и команданте, који сте од првог дана на позив свог народа стали на браник отаџбине, са својим борцима и народом, стварали и створили Републику Српску.

Нисте дозволили да се понове логори Јасенoвац, Јадовно и Горња Градина, Пребиловачка, Корићка и друге Херцеговачке јаме, које су биле пуњене српском нејачи. Српски народ је дао велике жртве, чија су имена уклесана у њене темеље, а њиховом крвљу натопљена за вјек вјекова нашa Република Српска.

Република Српскa је једна и једина, другу отаџбину ми немамо, и зато је морамо чувати, градити, волети и заштитити у овим тешким временима. Упркос свим тешкоћама и притисцима са којима је наша Република Српска и наша мајка Србија изложена, победићемо исто онако како смо то чинили у отаџбинско-одбрамбеном рату и злочиначкој агресији НАТО-а, угледајући се на наше претке.“

У наставку свог обраћања пуковник Милићевић скупу је пренео искрене и братске поздраве команданта Копнене Војске Србије генерал-потпуковника Милосава Симовића и у његово име је Организацији старешина ВРС Бања Лука уручио монографију „Војни оркестар Ниш“ који је 11. јануара ове године, на дан ослобођења Ниша, добио највеће признање града Ниша. У посвети на монографији је генерал Симовић написао:,, „Организацији старешина Војске Републике Српске Бања Лука, да и даље негује традиције ВРС и Српске Војске, и буде инспирација младим нараштајима у искреној љубави према Републици Српској и Републици Србији.“

Инспирисан славном прошлошћу, родољубљем и човекољубљем јунака који су гинули за крст часни и слободу златну, командант Копнене Војске Србије, генерал-потпуковник Милосав Симовић наставља тамо где су славне Војводе са Цера, Колубаре и Кајмакчалана стали.

На крају свог обраћања скупу, пуковник Милићевић је у име председника СУБНОР-а Србије генерала Видосава Ковачевића, заменику председника организације СВРС Бања Лука уручио највише признање СУБНОР-а Србије ,,ВЕЛИКО ХВАЛА“.

Дружење је настављено до дубоко у ноћ, уз обећање организатора да ће исто бити организовано и наредних година.

28.1.2024