СУБНОР НИША УСВОЈИО ПРОГРАМ РАДА ЗА 2024. ГОДУНУ

На недавно одржаној седници СУБНОР-а Србије Града Ниша чланови Градског одбора, поред текућих обавеза и задатака, детаљно су анализирали реализоване активности између две седнице и усвојили Програм рада за 2024. годину. Седницом је руководио председник Градског одбора Анђелко Милићевић, пуковник у пензији.

Када је реч о реализованим задацима посебно је истакнут успешан рад на обележавању значајних датума из наше историје: Дан ветерана, Дан стварања и развоја српске војне авијације, обележавање дана ослобођења Ниша од Турака и Дана Војне болнице Ниш.

Такође, истакнут је удео СУБНОР-а Ниша у организацији трибина „Истина и заблуда Октобарске револуције“ и „Истина о Рачку“. Посебно је назначена организација промоције књиге „Јован Милановић – највећи српски обавештајац“, уз учешће аутора књиге, познатих стручњака и руководилаца обавештајне службе, међу којима и некадашњи први обавештајац наше војске и начелник генералштаба проф. др Бранко Крга, као и самог јунака – највећаг српског обавештајца. Важно је напоменути да су том приликом они били гости команданта Копнене војске генерал-пуковника Милосава Симовића.

На седници је значајно место у дискусији заузео научни скуп у организацији нишког СУБНОР-а „Социјално-психолошке последице код бораца у рату“ на коме су присуствовали многи наши познати историчари, публицисти, научници и учесници грађанског, отаџбинско-ослободилачког рата и у одбрани од НАТО агресије. Том приликом штампан је и зборник радова с истим називом.

На седници је усвојен документ „Програм рада СУБНОР-а Србије Града Ниша у 2024. години“. Програмом су обухваћени следећи задаци који ће детаљније бити образложени месечним плановима рада:

 1. Пријем нових чланова СУБНОР-а Србије на нивоу Града Ниша, његових градских општина и месних локалних самоуправа;

 2. Очување јединства и даље јачање организације на свим нивоима, обнова и попуна општинских и градског одбора са млађим кадровима у складу са евентуалним изменама Статута и могућим усвајањем новог назива организације;

 3. Имплементација новог Закона о борачко инвалидској заштити, борба за остваривање СУБНОР Србије као организације од посебног друштвеног значаја, евиденција бораца, установљење нове чланске карте СУБНОР Србије.

 4. Реализација програма, уз услов да буду прихваћен, на нивоу Града Ниша, на тему „Јачање способности СУБНОР-а Србије Града Ниша на побољшању и унапређењу социјалног положаја бораца у широј друштвеној заједници“.

 5. Реализација пројеката Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз услов да буде прихваћен, на тему „Улога СУБНОР-а Србије Града Ниша у промоцији тековина ослободилачких ратова Србије“.

 6. Организација литерарног и ликовног конкурса за децу поводом Дана победе „Да рата више не буде“.

 7. Припрема и одржавање семинара за руководства СУБНОР-а Ниш: (1) Јавно представљање о програмским активностима руководства СУБНОР-а Града Ниша на побољшању и унапређењу социјалног положаја бораца у широј друштвеној заједници; (2) „Методологија унапређења рада руководства СУБНОР-а Града Ниша на побољшању социјалног положаја бораца у широј друштвеној заједници“; (3) „Неговање културе сећања на тековине ослободилачких ратова Србије“.

 8. Организација научног скупа „Ниш у ослободилачким ратовима“.

 9. Штампање инструкција, брошура и Зборника изабраних научних радова везаних за научни скуп „Ниш у ослободилачким ратовима“.

 10. Реализација мера на унапређењу социјалне укључивости борачке, инвалидске и породичне популације у друштвеној заједници.

 11. Обележавање историјских догађаја и посета спомен обележјима ослободилачких ратова и НАТО агресије.

 12. Организација обележавања историјских догађаја народноослободилачких ратова, посебно оних који се односе на Ниш: (1) Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма; (2) Пробој заточеника из логора на Црвеном крсту; (3) Дан борца и Дан устанка народа Србије; (4) Дан ослобођења Ниша од Турака, Првом и Другом светском рату, грађанском рату 1992-1995. и одбрани од НАТО агресије; (5) јубилеј Чегарска битке.

 13. Покретање иницијативе Граду Нишу и ресорним министарству да се: (1) дају улице: Трећа армија; 63. падобранска бригада; Горан Остојић; (2) парк на тргу Мије Станимировића назове „Парк ваздухопловаца“; (3) постави обележје у селу Трупале у част формирања српског војног ваздухопловства 24.12.1912; (4) у граду поставе споменици Михаилу Петровићу, првој ратној ваздухопловној жртви у Србији, и потпуковнику Горану Остојићу, ратном начелнику штаба, погинулом у борби с албанским терористима на КиМ; (6) прилагоди намени споменик „Искра слободе“; (7) Војничко гробље преуреди у Меморијални парк српских ратника у Првом светском рату на Делијском вису; (8) уврсте у празнике обележавања Града Ниша: Дан борца – 4. јули, Дан устанка у Србији – 7. јули и Дан обележавања холокауста – 22. април.

 14. Помоћ борцима у стицању борачких легитимација.

 15. Учешће у регулисању и поврађају отуђене имовине СУБНОР-а Ниш.

 16. Сарадња са школама и факултетима на обележавању значајних историјских датума, а посебно у борби против фашистичко-нацистичке идеологије у појединим друштвеним срединама.

 17. Подстицање за рад и учешће у акцијама локалне и месне заједнице уз координацију са саветима грађана у тим срединама.

 18. Организовање окупљања бораца, инвалида и породица погинулих у јединицама Војске Србије.

 19. Размена искустава са организацијама СУБНОР-а југоисточне Србије на подизање свести друштвене заједнице о борачко-инвалидској структури.

 20. Сарадња са сродним борачким организацијама на подизање свести друштвене заједнице о борачко-инвалидској популацији Града Ниша.

 21. Медијска презентација активности који се односе на подизање свести друштвене заједнице о борачко-инвалидској популацији Града Ниша.

 22. Професионална преквалификација борачко-инвалидске популације и њихових породица.

 23. Обезбеђење помоћи најугроженијим припадницима ове популације преко локалних органа власти.

Коначно, изузетан значај дат је акцији СУБНОР-а Србије Града Ниша, са којом се иначе много раније почело у сарадњи са Градом и градским општинама Ниша, о регулисању статуса бораца – добијањем борачке легитимације као и борачке споменице лица која испуњавају услове, како би остварили сва права која нису само слово на папиру и досадашња празна обећања, већ Законом уређена права и услови за њихово остваривање.

У том смислу написано је упутство, које је преко градских структура задужених за борачка питања, упућено месним органима власти, где се борци позивају да се јаве Градском одбору СУБНОР-а Србије Града Ниша ради евидентирања, помоћи и разјашњења евентуалних нејасноћа. Упутством се сугерише да се, после евидентирања у нишкој организацији СУБНОР-а најпре јаве Регионалном центру Министарства одбране где ће попунити захтев за добијање потврде о времену и територији проведеном у рату или оружаним акцијама предузетим у миру (од 1990. до 1999. године) и понети неопходна документа (књижицу – „буквицу“ или докуменат којим се потврђује учешће у рату или оружаним акцијама на територијама бивших република СФРЈ и Косову и Метохији), фотокопирати – очитати личну карту, прибавити уверење о држављанству, а затим наведена документа предати Градској управи. Тек након тога, завођењем у јединствени државни регистар и израде борачке легитимације, добиће се обавештење о преузимању овог, за борце, најважнијег документа.

28. јануара 2024.