СТАЗАМА ОСЛОБОДИЛАЦА ВРАЊА ИЗ 1878. ГОДИНЕ

Обележавање 146. годишњице Дана ослобођења Врања од Турака настављено је традиционалним маршом „Стазама ослободилаца Врања из 1878. године“ Врање – Бресница – Осатица.

На челу маршевске колоне, ове године, био је Председник привременог органа Града Врања др.Слободан Миленковић.

Вођа протокола Милан Здравковић на почетку церемоније присутнима обратио се речима: ”Захваљујем се свима присутнима, који су данас дошли да се поклоне сенима и одају почаст ослободиоцима Врања и нашим славним прецима.

И ове године, када обележавамо годишњицу ослобођења Врања од Отоманске власти, на овом месту одајемо почаст ослободиоцима Врања, достојанствено чувајући обећање које смо им дали: да их нећемо заборавити!

Немогуће је пронаћи праве речи како би описали “Бој пред Врањем”, како бележе тадашњи хроничари, али и значај ове судбоносне битке, током које су српски војници полагали животе на олтар отаџбине. Испред Споменика погинулим Српским ратницима у Осатици, најпре је одата почаст минутом ћутања.

У сачуваним документима постоје сведочења о окршајима који су вођени за ослобођење Врања од Турака. Сретен Поповић, који је 30. јануара 1878. године обишао бојно поље око Врања записао је: “И јесу били око Врање окршаји, било је што не веле: повуци потегни, причао ми је сам капетан Оптркић да је било магновења када су и сами официри морали пунити и палити топове, пошто су топџије наше као снопље попадали”. Затим је позвао Председник привременог органа Града Врања др.Слободана Миленковића да нам се обрати:

Доктор Слобода Миленковић је подсетио на историјске чињенице истакавши да је ово прилика да одамо почаст нашим прецима погинулим за ослобођење Врања и окoлине од вишевековног турског ропства.

„Пресудна битка за ослобођење Врања одиграла се 31. јануара у којој је учествовало око 22.000 војника, а завршила се српском победом и заплењивањем бројне османске опреме. После 422 године, 7 месеци и 17 дана робовања под турским јармом – Врање је ослобођено. Српска војска ушла је у варош 31. јануара на дан Светог Атанасија Великог, а врањанци су срдачно дочекали своје ослободиоце. У борбама за ослобођење Врања погинуло је 125 војника, подофицира и официра, док их је рањено 229. Од болести и рањавања умрло је 114 ратника. Погинули српски ратници сахрањивани су на више места, а највећи број војника сахрањен је у Моштаници, у махали Осатица, овде на Војничком гробљу. Зато се данас са посебним поштовањем сећамо великих жртава храбрих српских ратника који су своје животе дали за слободу. Нека овај споменик на Војничком гробљу у Осатици подсећа данашње и будуће генерације на нашe претке који су погинули у леденом јануару 1878. за ослобођење Врања и околине“. Рекао је да је наша обавеза да негујући сећање на славну историју, унапређујемо своју државу у миру и слободи. „На тај начин биће омогућен развој и раст нашег града и државе. И једино тако ћемо моћи да наставимо путем који су нам омогућили наши преци и будемо њихови доследни потомци“, додао је Доктор Слобода Миленковић.

На Споменику погинулим српским ратницима у Осатици почаст је одата и полагањем венаца присутних делегација: Града Врања, Воjске Србиjе, СУБНОР-а Града Врања, Удружења потомака до 1918.године и Удружења планинара Врања.

Најбројнији учесници скупа били су: Борци СУБНОР-а Врање, припадници 4.бр.КоВ и Удружење планинара. У логистичкој подршци скупа истакли се: припадници 4.бр.КоВ, и Градске управе Врање.

  1. јануара 2024.