ВРАЊСКА ГИМНАЗИЈА СВЕТОМ САВИ У ЧАСТ

Врањска Гимназија као једна од најстаријих школа на југу Србије са преко 140 година постојања и рада, бројним активностима обележила је Савин дан. Гимназија „Бора Станковић“ у Врању прославила је 27. јануара 2024. године Савиндан, школску славу сви основних и средњих школа у Републици Србији. Програм обележавања почео је Светом Литургијом и резањем славског колача у Саборном храму Свете Тројице и наставио се Свечаном академијом „Док тебе има и ја постојим“, у Свечаној сали Гимназије.

Изузетно квалитетном свечаном академијом драмске и музичке секције организован је завршни порограм. Уз извођење музичких и драмских нумера, додељене су и вредне награде ауторима најуспешнијих литерарних радова.

Имајући у виду да је Врањска Гимназија у својој богатој слободарској историји имала значајну улогу и дала многе жртве у борбама за слободу и да у свакодневном раду посвећује посебну пажњу неговању традиција, многе проблеме реализује у сарадњи са СУБНОР-ом и да је као таква колективни члан СУБНОР-а.

Прослави су присуствовали многобројни гости укључујући представнике свештенства Епархије Врањске, Војске Србије, чланови Школског одбора, чланови Савета родитеља, колеге професори као и ученици школе. Поред ових званица академији је присуствовала и бројна делегација Градског одбора СУБНОР–а Врање на челу са председником Зораном Лубуром мр.бригадним генералом у пензији са сарадницима, као и представници Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. године Врање.

Савиндан се обележава у спомен на Светог Саву првог српског просветитеља и првог српског архиепсископа. Његово световно име је било Растко и био је најмлађи од троје синова великог жупана Стефана Немање родоначелника Светородне династије немањића, наше највеће средњовековне династије. Једна од најважнијих ствари које је Свети Сава за свог живота урадио за Србију јесте добијање аутокефалности за Српску цркву, од Васељенске патријаршије, 1219. године када смо добили право да сами бирамо и постављамо епископе на територији Србије. За првог архиепископа је изабран управо он тако да се сматра и оснивачем Српске православне цркве. Савиндан се слави 27. јануара на дан када је Свети Сава преминуо 1236. године у Трнову на свом пропутовању до Свете земље.

Празнују га бројни грађани као своју крсну славу али и бројне занатлије и трговци као заштитника њиховог посла. Бројна места као и топоними на Балкану где живе Срби носе називе по Светом Сави. За њега се везују такође и бројне легенде и митови да је српски народ просветио због чега се сматра и првим српски просветитељем.

Као школска слава Савиндан је установљен већ 1840. године одлуком Совјета Књажевства Српског на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу. Он је предложио да се управо овај дан као празник у свим школама и од тада се он сматра заштитником свих школа Прослављање Савиндана се одржало све до 1945. године када је одлуком комунистичке власти прослављање Савиндана забрањено.Савинда се као школска слава обележава поново од 1990. године у свим школама бројним манифестацијама и приредбама.

Уоправо због тога данас је и обележен Савиндан у Врањској гимназији у у част Светом Сави, зачетнику и заштитнику српске просвете као културног упоришта нашег народа.

27. јануара 2024