МАНИФЕСТАЦИЈА „VII ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ“

Манифестација „Дани руске културе“ организована је седми пут за редом у периоду од 15. до 25. јануара. Програми су одржавани у Барокној сали Музеја Срема, Београду, Свечаној сали Митровачке гимназије и Галерији КЦ у Темерину. Организатори Манифестације су: Историјски архив „Срем“ и Регионално удружење српско-руског пријатељства „Срем“ уз подршку Руског дома из Београда; Удружења ветерана ПЈП; Музеја Срема и СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак. Ову манифестацију су помогли и у великом броју пропратили чланови СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак.

Манифестацијa је отворена 15. јануара 2024. трибином: „Свет и сукоб у Украјини“. Предавање, односно трибина одржана је у препуној сали Музеја Срема. Тема: „ Свет и сукоб у Украјини“ заинтересовала је многе посетиоце. Пуковник Мирослав Шпановић је након свог излагања разговарао са публиком. Програм је водила Сандра Штетина. Манифестацију је свечано отворио Дејан Уметић в.д. директора Историјског архива Срем, председник Регионалног удружења српско-руског пријатељства Срем и заменик председника СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак. Организатор програма је Историјски архив „Срем“, СУБНОР Месне заједнице Лаћарак и Регионално удружење српско-руског пријатељства „Срем“.

Сутрадан је представљена Изложба фотографија, докумената и цртежа „Српско-руски дипломатски односи од Светог Саве до 1944. године“ аутора Милана Мирковића. У Барокној сали Музејa Срема постављена је ова обимна изложба коју чини четрдесет панела. На отварању изложбе публици су се обратили аутор Милан Мирковић и Дејан Уметић. Музички део програма употпунио је Хор „Ирида“ српско-грчког пријатељства под руководством Александре Гаруновић. Програм је водила Сандра Штетина. Организатор изложбе је Удружење ветерана ПЈП.

Седамнаестог јануара је одржано вече посвећено Националном празнику русина. У поводу празника, публика је могла да погледа документарни филм „ТРАГЕДИЈА ГАЛИЧКЕ РУСИЈЕ“. Филм је приказан захваљујући сарадњи са „Русин филм фесту“ из Шида, и обрађује тематику страдања Русина за време Првог светског рата.

У склопу манифестације осамнаестог јануара приказан је руски филм „Александар. Невска битка“ . Филм је приказан у Барокној сали Музеја Срема захваљујући помоћи Руског дома у Београду

У петак 19. јануара је СУБНОР Месне заједнице Лаћарак организовао тематско путовање под називом „Искра Русије у престоном Београду, ово путовање је организовано за ученике Основне школе Трива Витасовић Лебарник из Лаћарка, који изучавају руски језик. Овом приликом ученици су посетили: Руску цркву Свете Тројице, Руски некропољ; Гробље ослободилаца Београда 1944 као и Руски дом, где је за ученике припремљен обилазак дома и упознавање са књижевношћу Русије.

Трибина „Свет данас – геополитички односи у свету“ одржана је 22. јануара. На трибини је говорио професор др Горан Пузић, програм је водила Сандра Штетина а у пузичком делу је наступала Етно група «Огањ» под управом Валентине Тадић.

Следећег дана је одржана презентација Бесплатног студирања у Руској федерацији, ова презентација је организована у Свечаној сали Митровачке гимназије. Презентација је организована захваљујући сарадњи са Руским домом, а предавач је била Олесија Бабенко-начелник Одељења за образовање у Руском дому.

Програм „Руски композитори и европа“. Ученици музичке школе „Петар Крањчевић“ уз менторство професорица Маргите Вујовић и Татјане Танасијевић представили су нам руске композиторе. Поред биографија најчувенијих композитора Русије могле су да се чују и њихове композиције у изведби ове талентоване деце. На крају програма се присутнима обратила Јасна Арбанас. Ово вече је ставило посебан печат на целокупну манифестацију.

У четвртак 25. јануара организовано је завршно вече и затварање VII Дана руске културе у Галерији Културног центра „Лукијан Мушицки“ у Темерину. За ову прилику је отворена изложна ИА „Срем“ под називом „Руски емигранти и њихови потомци у Срему и Сремској Митровици“ уз присуство великог броја грађана ове бачке варошице.

Манифестација „Дани руске културе“ је по седми пут изузетно пропраћена од стране публике. Коментари су углавном позитивни. Програми су били веома пропраћени од стране регионалних медија. Програм је био богат и садржајан захваљујући установама и организацијама окупљених око теме руске културе и народа. Надамо се да ће и следеће године организација бити успешна.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак