ДУДИК – ВРЕМЕ ЗЛА И СТРАДАЊА

Заједница Удруга антифашиста вуковарско сремске жупаније и града Вуковара обележили су 81 .годишњицу страдања на Дудику.

Током Другога светског рата, од 1942. до 1943. године, у Дудику су припадници Жупске редарствене области Независне Државе Хрватске (Велика жупа Вука) убили припаднике Народноослободилачког покрета Југославије, сураднике и цивиле ухапшене у знак одмазде због акција партизанског покрета на Фрушкој гори. Хапшења су вршена на подручју Сријема (Земун, Батајница, Нова Пазова, Стара Пазова, Рума, Ириг, Петроварадин, Сремска Митровица, Сремска Рача, Кузмин, Лаћарак, Ердевик, Илок, Вуковар, Бобота и у другим местима). Специјалним железничким композицијама транспортирани су у Вуковар, где је у складишту грофовије Елтз, близу вуковарске железничке станице формиран логор. У логору су заробљеници подвргавани мучењу. Након кратког судског поступка, на којем ухапшени нису имали право на адекватну обрану, осуђивани су на смрт и у вечерњим сатима камионима творнице „Бата“ одвожени на Дудик. На Дудику су били приморавани ослободити се оеће и особних ствари, у скупинама су довођени до ископаних рака, након чега су стрељани. На Дудику је стрељано укупно 455 жртава (већином цивили), од чега 384 из Србије, 71 из Хрватске и 2 из Босне и Херцеговине.

Манифестација „Сјећање на жртве фашистичког злочина на Дудику одржана је уз присуство преко 40 делегација из БиХ, Републике Србије и Републике Хрватске.

Присутнима су се обратили, потпредседник САБА РХ и председник ЗУАБА ВСЖ Лазо Ђокић са поруком да је обавеза коју су нам оставили наши преци   бранити заједништво у различитост, бранити љубав од мржње, добро од зла. У обраћању председника САБА РХ, Фрање Хабулина порука је била да су жртве које данас комеморирамо заслужиле јачу активност државе и њених институција у спречавању фашистичких насртаја. Стиже се утисак да се те институције заузимају за фашисте и њихове идеје ревизије и прекрајања историје.

Постављена је изложба са познатим именима жртава и 62 места из којих су стрељани. Овом приликом присутне су поздравили Мирсад Чатић председник САБНОР-а Кантона Сарајево и Драгица Ковачевић у име СУБНОР-а АП Војводина.

Нека је вјечна слава и хвала жртвама фашистичког злочина!