ПОВОДОМ 27. ЈУЛА ДАНА УСТАНКА НАРОДА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Поводом 27. јула Дана устанка народа Босне и Херцеговине, на позив СУБНОР-а Бања Луке, делегација од три члана СУБНОР Београда боравила је два дана у Бања Луци. Била је то прилика да се братске организације СУБНОР-а Бања Луке, Београда и ОБНОР-а 1941-1945. Подгорице, састану и направе анализу досадашње сарадње и размотре заједничке задатке који нас очекују у наредном периоду. Највише речи је било о предстојећој 6.Конференцији борачких организација главних градова бивших република СФРЈ, која је планирана за 20. и 21. oктобар 2022. године у Београду а чији је домаћин, поново после шест година ГО СУБНОР Београда. Како је председник, пуковник Бора Ерцеговац један од идејних твораца ове Конференције, на Београдској организацији је огроман задатак, да Конференција буде добра као и прва о којој се и данас дањи прича у целом региону, као о нечему величанственом. Дивни домаћини су се потрудили да боравак делегацијама учине незаборавним.

У преподневним часовима 27. јула делегације су заједно са домаћинима кренуле на Бањ брдо где је планирана Државна церемонија обележавања 81.годишњице Дана устанка народа Босне и Херцеговине, на платоу испред велелепног споменика палим Крајишницима. Државну церемонију су заједно организовале Влада Републике Српске и СУБНОР Бања Луке. Свечаност је организована пред више стотина грађана, на платоу испред споменика где су представници државних органа, општине Бања Луке и борачких организација положили венце и поклонили се сенима палих бораца. Скупу су присуствовали и  венце положили и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар у Влади Републике Српске Петар Ђокић, генерал Милан Торбица, представници града Бања Луке, Војске Републике Српске, СУБНОР а Републике Српске, СУБНОР-а Бања Луке, СОБНОР-а  Црне Горе, СУБНОР-а Београда, ОБНОР-а 1941-45. Подгорица и више делегација општинских борачких удружења.

Трочлану делегацију ГО СУБНОР Београда предводила је секретар ГО мр Весна Бојић Ровчанин, а у делегацији су још били и Бора Поповић, члан председништва и Слободан Нештинац, члан ГО.

У име председника ГО СУБНОР Београда пуковника Боре Ерцеговца, скупу се обратила и присутнима честитала празник, секретар ГО Весна Бојић Ровчанин.