СУБНОР АП ВОЈВОДИНЕ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА УСТАНКА ПРОТИВ ФАШИЗМA НАРОДА БиХ

СУБНОР АП Војводине традиционално се одазвао позиву да присуствује обележавању Дана антифашистичког устанка народа Босне и Херцеговине и то у местима Доња Трнова (26. јул) и Брчко (27. јул).

Делегацију СУБНОР-а АП Војводине предводио је Предраг Вукмирић, потпредседник СУБНОР-а АП Војводине.  Он је посебно истакао да у временима великих ломова и страдања народ умео да препозна да је у јединству кључ опстанка и да је једино заједничка борба гарант ослобођења.

Доња Трнова је током Другог светског рата била значајно партизанско упориште. Као таква билс је партизанска база и значајан позадински центар за партизанске акције, а у селу је деловала и партизанска болница и штампарија. Доња Трнова нарочито добија на значају када су у њега, крајем 1942. године, дошле партизанске јединице из Срема. Пристизање Сремаца је настављено и током читаве 1943. године. Постоји мишљење да не постоји борац из Војводине, који је био пребачен у Босну, а да није боравио у Доњој Трнови. Прве војвођанске бригаде и дивизије формиране су у околини Доње Трнове. Трнова је значајан период била база и Шесте источнобосанске пролетерске бригаде.  Највеће страдање становништва и војника у Трнови десило се у току Седме непријатељске офанзиве, када су у априлу и мају 1944. године, јединице 13. СС „Ханџар“ дивизије ликвидирали око 70 мештана и 200 рањеника и тифусара, који нису били евакуисани него су били скривени у подземне базе, од којих је већина откривена. После рата изграђен је споменик борцима Срема и источне Босне палим у ослободилачком рату од 1941-1945. у оквиру спомен-гробља. На идеју Цвијетина Мијатовића и Родољуба Чолаковића одлучено је да се направи споменик посвећен борцима Срема и источне Босне и њиховој заједничкој борби. Споменик је свечано отворен на Дан устанка народа и народности БиХ, 27. јула 1952. године.

У Брчком свечаност обележавања Дана устанка народа БиХ отворио је председник СУБНОР-а Брчко Јанко Вуковић који је нагласио да „На данашњи дан устанак је од стране мање групе партизана подигнут заузимањем полицијске станице у Буквику. Убрзо је формирана партизанска чета од бораца из села Буквик и Ражљево која је своје прво дејство имала у месту Петковача 1941. године“.  Он је апеловао на младе да никада незабораве тековине антифашистичке борбе и да наставе неговати традицију НОБ-а.

Обележавању устанка народа и народности у БиХ присуствовао је и председник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић изразивши задовољство што се у нашем граду наставља традиција обиљежавања овог значајног датума из антифашистичке борбе на овим просторима.

„Свједоци смо да без обзира на проток времена фашизам није још поражен на просторима Европе и битно је да кроз присјећање на важне датуме његујемо и показујемо да смо опредјељени за највише цивилизацијске вриједности,“ рекао је Милић. Он је изразио задовољство што су данашњем догађају у великом броју присуствовали и млади људи.

Велики број гостију из БиХ, Хрватске и Србије присуствовали су полагању венаца и обележавању годишњице устанка. Обраћајући се присутнима потпредседник СУБНОР-а АП Војводине, Предраг Вукмировић је рекао да се младим, кроз систем образовања, треба од најранијих дана кроз историју објаснити значај антифашистичке борбе.