ОБЕЛЕЖЕН ДАН ФОРМИРАЊА ПРВЕ ПОЖЕШКЕ ПАРТИЗАНСКЕ ЧЕТЕ

У Речицама, родном месту народног хероја Петра Лековића, обележена је 81 годишњица формирања Прве пожешке партизанске чете.

На данашњи дан на брду Благаја формирана је Прва пожешка партизанска чета, у њеном строју био је и Петар Лековић.

Пожешка чета била је прва организована  војна јединица која је у овом крају пружила отпор фашизму. Њен ратни пут је водио ка слободи. Пожешки крај дао је и 5 народних хероја Југославије: Петра Лековића, Олгу Јовичић-Риту, Владимира Радовановића, Милорада Бонџулића и Радосава Ковачевића.

Свечаности је присуствовао велики број бораца, њихових потомака, делегације Војске Србије, општине Пожега, Министарства унутрашњих послова, организација СУБНОР-а Ариље, Бајина Башта, Косјерић, Пожега, Прибој, Нова Варош, Севојно, Ужице, Ваљево и Чачак, Удружења војних пензионера, Удружења ратних војних инвалида, Удружења инвалида рада, Удружења ветерана Ужице, Пожега и Чајетина, Удружење пензионера, СПС Пожега, удружења, Месне заједнице Речице и Рупељево, грађана и средстава информисања.

Венце код спомен обележја Петру Лековићу положиле су  делегације борачких организација: Пожега, Ариље, Ужице,Бајина Башта, Косјерић, Нова Варош, Пријепоље, Прибој, Севојно, Чајетина, Ваљево и Чачак. Венце су положили и Општина Пожега, Војних пензионера, ветерана, месне заједнице Речице и Рупељево, СПС, и друга удружења.

Након полагања венаца и одавање поште погинулима, код спомен обележја Петра Лековића, скупу се обратио, Милан Диковић, председник Општинске организације СУБНОР-а Пожега који је поред осталог рекао: „Ми смо овде пред спомеником солунског ратника и Првог народног хероја Југославије Петра Лековића, који је својим именом и делом окаменио наш образ, и наш понос на њега. Био је Петар каменорезац и камени борац. Живео је и у камену откривао часност душе, издржао све муке рањавања и заробљавања у Прво светском рату, а у Други је отишао љубећи свој камени праг, са заклетвом да му је веран, веран земљи која се морала ослободити зла, каменом је злотворе заустављао и остао прикован за стену на брду Живањ код Гацког. Пуцањ у њега је био узалудан, рекао бих он није убијен већ се наш Петар преметнуо у камен“.

У културно-уметничком програму учествовала је певачка група „Такиша“ из Рупељева.