САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 864322Укупно посета:
  • 2656177Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

НАТО ЈЕ ВЕЛИКА СМЕТЊА МИРУ

Међународна федерација антифашиста и покрета отпора ФИР, са седиштем у Берлину, окупља чланство у преко 50 држава. Међу њима угледно место заузима СУБНОР Србије.

ФИР се заузима за мир и сарадњу у свету, против ратова и снаге топуза, војних пактова и бескрупулозних напада „великих” на народе који не желе да продају слободу и независност, оштро се супротстављају фалсификовању историјске истине и поновном рађању фашистичке идеологије у разним деловима не само Европе.

Међународна федерација антифашиста је недавно, на позив СУБНОР-а Србије, оштро осудила брутално уништавање наше отаџбине у насилничком нападу НАТО пре две деценије, а сада се на исти начин огласила поводом постојања те освајачке западне војне алијансе која је претња миру на планети.

”Пре 70 година, 4. априла 1949. године, представници 12 земаља потписали су у Вашингтону Северно-атлантски пакт. То је темељ за стварање НАТО у фази експанзије „хладног рата”. САД су створиле војни савез који је био усмерен само према СССР и социјалистичким земљама.

Шест година касније, 1955. године, основан је Варшавски договор као одговор, пре свега, на пријем СР Немачке у западну војну алијансу.

Централна тачка НАТО је члан 5, по којем се чланице обавезују да сматрају напад на једну или више њих као појединачни напад и морају да предузму индивидуално или заједнички мере „укључујући употребу оружане силе“. НАТО никад од постојања није имао прилику да заједнички одбије оружани напад на територије уговорних страна. Међутим, војна НАТО је био и јесте умешан у низ ратних напада.

Током протеклих 20 година НАТО је повео  агресивни рат против Југославије 1999. године, а после терористичких напада од 11. септембра 2001. на САД усмерио се на претпостављеног кривца у Авганистану. Свакоме је јасно да je Осама Бин Ладен у правом смислу нахоче спољне политике САД. Под етикетом „Алијансин предмет“, САД су покушавале током неколико година да уведу земље НАТО у ирачки рат и са Либијом.

У протеклих седам деценија, Међународна федерација антифашиста и чланице су се енергично супротстављали агресивној политиици НАТО и његових војно-политичких циљева. На почетку 90-тих постојала је нада да ће, са крајем Варшавског уговора, НАТО такође постати превазиђен. Уместо тога, НАТО је развио агресивно усмерење на Русију. Данас, нове чланице НАТО као што су Пољска и балтичке државе, фантазирају о опасности од руске агресије како би демострирале војну силу кроз велике војне вежбе на граници Русије. Зато не изненађује што ће такав сценарио угрожавања изазвати реакцију војне стратегије Русије.

ФИР и њене чланице наглашавају, поводом 70. годишњице оснивања НАТО,  да за њих укидање некадашње блоковске конфронтације и заговарање мирног решавања спорова, претставља једину могућу политичку перспективу не само у Европи. Због таквог уверења, Уједињене нације су именовале ФИР за „амбасадора мира“ и  многољудна антифашистичка организација остаје то у будућности” – каже се у саопштењу које је из Берлина примио СУБНОР Србије.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.