ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ЦИВИЛА НА ТОРНИКУ

На Торнику је 8. априла 2022. године обележена годишњица погибије цивила Неђа Урошевића (31) из Чајетине, Радоја Марјановића (34) из Рибнице и Миланка Савића (25) из Јабланице у НАТО бомбардовању 8. априла 1999. године.

Паљењем свећа и полагањем венаца на спомен-обележје невиним жртвама претходио је помен уз саслужење свештенства чајетинске цркве. Венце су положиле делегације Општине Чајетина, Удружења ветерана Чајетине, СУБНОР-а Ужице и Скијалишта Србије.

И после двадесет три године од трагедије мештанима овог дела Златибора у живом сећању је догађај од 8. априла 1999. године када је тачно у 4 сата и 8 минута НАТО пројектилом погођена кућица Ски центра “Торник” и угашен живот два чувара објекта и младића који је те ноћи дошао код њих да их почасти поводом 25 рођендана.

Скупу се у име Удружења ветерана и СУБНОР-а обратио секретар СУБНОР-а Ужице, који је поредосталог истакао:

Не заборављамо их и наставићемо да сваког 8. априла долазимо на ово место. Праштамо, али не заборављамо зла дела НАТО агресора који је бомбардовао туристички центар “Торник” у коме није било војних објеката нити оружаних снага. У питању је био чист цивилни објекат које су уништавали широм земље попут школа, пруга, мостова и других објеката који нису били у интересу војске и оружаних снага Србије – рекао је у кратком обраћању Александар Лазовић, председник чајетинског Удружења ветерана.

Осми април је био један од најтужнијих дана током трајања НАТО бомбардовања у ужичком крају.

НАТО пројектил на Торнику оставио је пустош за собом, а породицама, родбини и пријатељима настрадалих вечиту тугу због ненадокнадивог губитка и бомбама агресора прекинуте младости.

Удружење ветерана Чајетине негује сећање на погинуле војнике и официре у ратовима деведесетих. Према речима председника Александра Лазовића на подручју општине Чајетина током деведесетих у ратовима је погинуло шест војника и три цивила на Торнику.

На крају обраћања захвалио се представницима општине Чајетина и ЈП Србија шуме уз чије ангажoвање је и урађено ово спомен обележје.