ГОДИШЊИЦA СТРАЉАЊА ГРАЂАНА БАТАЈНИЦЕ У ПЕТРОВАРАДИНУ 1914.

У организацији две побратимске организације СУБНОР-а Петроварадина и Батајнице уз подршку СУБНОР-а града Новог Сада обележена је годишњица стрељања грађана Батајнице у Петроварадину полагањем цвећа и венаца на споменик страдалим грађанима Батајнице.

Пратећи препоруке струке у условима пандемије овогодишње обележавање овог трагичног догађаја окупило је мањи број људи и делегација.

Споменик је поставило Соколско друштво 1934. године у знак сећања на 11 младих Батајничана које су аустроугарске трупе стрељале за пример другима након што је српска војска ушла у Срем након победе на Церу.

Пошто су мештани Срема, међу њима и Батајничани, одушевљено дочекали српску војску, која се убрзо повукла уз велике губитке и пораз, аустроугарске власти су око 2.000 становника стрпали у вагоне возова и депортовале. Недалеко од пруге у Петроварадину је изведена група младића и у знак одмазде стрељани су Живан Марковић, Максим Мијовић, Богољуб Бокун, Станко Радојчић, Славко Егленђија, Милан Степановић, Иван Шенковић и Светозар, Рајко, Петар и Никола Јовановић. Остали Батајничани су до краја рата били углавном у логору у околини Осијека.

Споменик недалеко од игралишта и пруге је срушен и затрпан 1941. године од стране усташа након што је Срем ушао у састав тзв. Независне Државе Хрватске, а 1945. године након ослобођења споменик је обновљен.

Окупљенима су се обратили у својству организатора обележавања председник СУБНОР-а Петроварадина, Милован Вујић и председник СУБНОР-а Батајнице, Слободан Нештинац. Скуп је поздравио председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије, Јова Барошевчић и председник Удружења ваздухопловаца Војводине, Станко Шушњар.