ИСТОРИЈСКО САВЕТОВАЊЕ

У малом селу Дулене, заклоњеном у шуми, у кући Војина Павловића, одржано је 16. септембра 1941. године, историјско саветовање команданата партизанских одреда Србије, које је предходило саветовању у Столицама и које је деценијама било занемаривано.

Овом саветовању присуствовали су, поред чланова Главног штаба Сретена Жујовића-Црног, Родољуба Чолаковића, Филипа Кљајића-Фиће, Николе Грловића, Мијалка Тодоровића Плавог, команданти Шумадијског, Крагујевачког, Крањевачког и Чачанског НОП одреда, секретар ОК КПЈ за Крагујевац и инструктор ПК КПЈ за Србију. На саветовању су донете одлуке за даље јачање устанка, формирање слободне територије и нових народних власти. Одмах по завршетку саветовања борци Крагујевачког НОП одреда положили су прву партизанску заклетву коју им је прочитао Владимир Дедијер.

Поводом годишњице саветовања, венац на спомен бисту Раје Недељковића, народног хероја и првог команданта Крагујевачког одреда, положиле су делегације СУБНОР-а Србије на челу са председником, генералом Видосавом Ковачевићем, Окружни одбор СУБНОР-а за Шумадију и ГО СУБНОР Крагујевац.

Председник СУБНОР-а Србије, генерал Ковачевић, коме је ово први долазак у Дулене истакао је своје задовољство што се данас налази на овом историјском месту које обележава једну епоху и непрекидну борбу за слободу. Затим су се сви присутни уписали у спомен књигу и задржали се у обиласку места где је изговорена прва партизанска заклетва.

П А Р Т И З А Н С К А   З А К Л Е Т В А

„Ја …

…заклињем  се чашћу  свога  народа да  ћу  у  редовима

народноослободилачке  војске  верно служити  своме

народу, борећи се против окупатора и домаћих издајника –

непријатеља народне слободе и народних права.

Заклињем се да ћу дисциплиновано и свесно вршити

своју дужност и извршавати наредбе својих претпостављених.

Кунем се да нећу испустити оружје из својих  руку док наша

земља не буде очишћена од окупатора и док народу не буду

осигурана његова права и слобода.

Спреман сам примити сваку казну због прекршаја ове моје заклетве !

Смрт фашизму – Слобода народу !“

Партизанска заклетва

Дулене,16. септембар 1941.г.

Изворни текст заклетве из Дулена (16. септембра 1941.) сачувао је првоборац из строја Крагујевачког партизанског одреда Ладислав Влада Сретеновић.

Приликом посете СУБНОР-у Крагујевца и Шумадије, председник СУБНОР-а задржао се у разговору са председницима СУБНОР-а из Шумадијских општина и упознао их са нашим даљим задацима и обавезама.