Говор на скупу у селу Шалудовцу – Хомоље

Општина Параћин, 28.07.2011.

Говор председника СУБНОР-а Србије на скупу у селу Шалудовцу – Хомоље

           Другарице и другови, поштовани учесници скупа,

Обележавамо 70. година од формирања Ћупријско-Параћинске рударске чете, дана када је почела народноослободилачка борба народа у овом крају. Савременици данас одају признање и захвалност тим храбрим синовима овог краја који су голоруки али јаки духом  кренули на највећу силу тог времена и на најназаднији друштвени систем који се био појавио у свету. Овај крај је дао огромне жртве али је изнедрио и људе достојне легенди и народном сећању. У гробљу села Шалудовац лежи 111 партизана изгинулих у борбама са Немцима и четницима. Они не могу бити заборављени јер би онда народ овог краја, заборавио себе.

  1. Стање у друштву данас је такво да је све могуће, дозвољено, забрањено и оспорено. Друштво се не налази само у тешкој економској кризи, сиромаштву грађана и небудућности нараштаја, већ у једном моралном суноврату, духовној, националној и политичкој кризи, коју прати дубока криза правне државе, несигурност и неизвесност њених грађана.

Под притиском тешкоћа свих врста од унутрашњих до међународних, не сналазећи се и без јасне политике, све је постало привремено и могуће, без представе шта то дугорочно значи по државу и народе Србије.

Србија је једина Европска држава која темељно баштини и рехабилитује српско квислинштво и сарадњу са фашистичким окупатором за време Другог светског рата. У склопу те склоности осуђују народоослободилачки покрет, четворогодишњу борбу противу фашистичког окупатора и домаћих квислинга и оспоравају међународна признања том покрету за допринос победи над фашизмом.

  1. На основу закона о рехабилитацији од 2006. године помоћу посебних одељења окружних судова, супротно свим међународним и националним прописима и политици демократског света, рехабилитовани су квислинзи и сарадници окупатора и њихови злочини према свом народу учињени за потребе и у корист окупатора. Вероватно ће то бити неизбрисива мрља на судству Србије у његовој историји.

Рехабилитација српске издаје и ратних злочина учињених у корист фашистичког окупатора је званична политика актуелне српске власти. Мало је још оних који нису рехабилитовани за ратна недела учињена према свом народу ради одржавања фашистичке власти и окупације земље. Квислинге генерала Милана Недића и Димитрија Љотића нису могли судски да рехабилитују јер нису ни суђени али су одавано политичи и национално рехабилитовани. Неки су чак судски рехабилитовани, као Цветковић, а да нису судски ни осуђени.

Преостала им је кључна личност српске колаборације са фашистичким окупатором и најкориснији немачки сарадник ген.Драгољуб Михаиловић. Део државе и политичке јавности Србије уз свесрдну помоћ „независних медија“ агресивно осуђују припаднике НОП-а, боље речено партизане, који су се дрзнули да казне оне који су одговорни за Јајинце, Крагујевац, Краљево, Шабац, Ниш, Сајмиште, десетине хиљада покланих, на стотине хиљада послатих у логоре из којих се већина није вратила, на стотине хиљада хапшених и мучених и опљачканих људи.

У питању је последњи али најкориснији сарадник фашистичког окупатора, пре свега немачког и италијанског. Његова рехабилитација била би крунски доказ да је Србија једина Европска земља у којој су фашистичка идеологија и неонацизам постали идеолошки садржај њеног опредељења у односу на опредељење савременог демократског света. То би била највећа срамота и увреда српског националног бића и идентитета, по чему је Србије препознатљива у историји и свету.

Без обзира на агресивност потомака и поштовалаца колаборације и ретроградних снага у Србији, СУБНОР мисли да постојећа власт неће смети да толико понизи народе и грађане Србије и попљује жртве српских квислинга и сарадника у одбрани фашистичког окупатора и стане иза издаје и злочина учињених у одбрану фашизма. Србија би тада била коначно изопштена из породице савременобг демократског света и његове будућности. Такви и не заслужују друштво у којима је циљ прогрес и демократска будућност.

Савез бораца народноослободилачког рата верује, или бар сматра, да ваљда ова власт није толико загазила у бездан и срамоту да ген. Михаиловића рехабилитује. Нека буду убеђени да им потомци на десетине хиљада поклане деце, жена и стараца, на десетине хиљада сурово усмрћених родољуба и на стотине хиљада хапшених, депортованих  логоре, повређених и опљачканих грађана Србије неће опростити ни заборавити а за историју Србије биће вечно запамћена срамота.

  1. Званична политика може да заварава себе о свом антифашизму али не међународну јавност и грађане Србије. Извршена је рехабилитација српског квислиништва и колаборације са фашистичким окупатором, њихова политика и идеологија и учињено дело за потребе фашистичког освајача. Оспорен је допринос народноослободилачког покрета, победа и народноослободилачка борба народа Србије. Учесници народноослободилачког покрета (партизани) треба да одговарају зато што су дигли устанак, што су се четири године борили против фашистичког окупатора и српских квислинга и сарадника окупатора, што су оружјем освојили слободу народу Србије и што су се дрзнули да и једне и друге казне за учињене злочине народу и грађанима Србије, јер су казнили “исправне грађане Србије“ и културне окупаторе.
  2. Данас смо сведоци хипокризије српске политике и медија. Органи власти и средства информисања данима јачају незадовољство према пресуди мађарског суда који је ослободио официра Хортијеве војске Шандора Кепира непосредно одговорног за злочине у Новосадској рацији првих дана 1942. године. Мислимо да треба осудити такву пресуду која је изругивање жртвама учињених од тог нечовека, и мађарске фашистичке окупационе власти и солдатеске. То је добро. Али, шта рећи за наше окружне судове, посебно Шапца, који су на основу Закона о рехабилитацији рехабилитовали на стотине таквих и горих квислинга и сарадника фашистичког окупатора, сва поздрављена од средстава информисања и државе.

За четника, повратника из емиграције у демокраску Србију (Веселин Кузмановић – с.Мислођин), који је руководио непосредно операцијом клања  сељака у Вранићу, вршио те злочине и пљачкао имовину закланих, власт је рекла да се за то некада одговарало али данас не. За Србију су застарели ратни злочини. Тај човек је запамћен од сељака по попрсканом крвљу по оделу (антерији) коју је узео од закланог. По садашњој квалификацији српске власти тај четник је антифашиста и борац против фашистичког окупатора. У једном разговору, за краткометражни филм тврдио је, да је клање много лакше и хуманије за жртву него убијање метком, јер је ефикасније и брже. Тај патриота за учињено дело у Вранићу и многим Вранићима није одговарао нити ће да одговара јер је злочине чинио из идеолошких разлога, мада се ради о полуписменом човеку. Питамо се има ли Србија морално право да осуђује пресуду Шандора Кепира за учињене злочине или је то хипокризија и државе и политике и средстава информисања.

  1. Поједине политичке опције, удружења, групе и појединци лепо говоре о антифашизму и нашој народноослободилачкој борби и покрету. Хвала им за то. Али, то у овом времену за одбрану истине и антифашизма није довољно. Са речи се мора прећи на дело. Треба подржати враћање 7. јулу статуса државног празника, треба зауставити рехабилитацију квислинга и сарадника фашистичког окупатора и њихово учињено дело, спречити рехабилитацију ген. Драже Михаиловића, спречити блаћење часних бораца за слободу, одбранити истину коју је свет признао НОБ-у у победи над фашизмом, треба ставити ван снаге закон о изједначавању четника са правима бораца антифашистичке коалиције и Закон о рехабилитацији којима се рехабилитују сарадници окупатора и њихово дело, треба…Треба прећи са речи на дело, од приче нема велике користи.

Драги учесници скупа, док је правих људи, Србија ће постојати и неће заборавити праве националне вредности а све друго биће пролазно и заборављено као ружан сан али и морално осуђено.

28.07.2011.

Шалудовац (Параћин)

ПРЕДСЕДНИК

                                                                  СУБНОР СРБИЈЕ 

                                                             Проф.др Миодраг Зечевић