САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 854773Укупно посета:
  • 2640492Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

Крагујевац, 05.08.2011.г.

ОТВОРЕНО ПИСМО

 „ЛАЖНИ ПОКУШАЈ ПОМИРЕЊА“

(покушај подизања споменика палим партизанима онима који су убијали свој српски народ)

СКУПШТИНИ ГРАДА КРАГУЈЕВЦА
САВЕТУ МЗ ВЛАКЧА
СРЕДСТВИМА ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА

Поштовани,

Дана 13. августа у селу Влакча (Страгари) планирано је откривање и освештавање споменика „помирења“ на коме ће бити уписана (заједно) сва имена погинулих у Другом светском рату. „Неки или неко“ се досетио да на истом месту буду уписани погинули партизани (њих 21 из села Влакча и Котража) 116 припадника четничког покрета и 21 лице које је било у љотићевској (фашистичкој) организацији и тзв. пољској стражи.

Несхватљиво је да на овом споменику за који наводите да ће бити јединствен у Србији (само не знамо по чему) буду уписана имена народних бораца-партизана од којих је већина страдала од четничке руке и каме, од истих тих љотићеваца који су се “прославили“ у свом учешћу у крагујевачкој трагедији октобра 1941. године са онима који су служили окупатору и немачким фашистима. Који Ви то критеријум имате па планирате на споменик да упишете и име зпогласног четничког команданта и крвника Миливоја Т.Миловановића-Фикуса команданта Опленачке четничке бригаде, исте оне чији су припадници на најзверскији начин убили народне хероје Даринку Радовић, њене две кћери, затим Софију Ристић и још мноштво родољуба и припадника НОП-а. Прочитајте акт с.пов.бр. 71/45 од 19. јуна 1945.г. Среског повереништва земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у коме је на ред.бр. 32 уписан као злочинац исти тај „Фикус“.

Овакав ваш поступак није ништа друго до покушај изједначавања оних који су под петокраком звездом гинули за слободу свог народа и борили се против фашистичких звери и оних који су са тим истим окупатором клали и убијали свој сопствени народ а који је Србија итекако добро упамтила по злу и злочиначком дивљању.

Подизање оваквог споменика заправо неће послужити помирењу које Ви тако помпезно најављујете већ ће још више продубити разлике између оних који су се борили против фашиста, њихових породица и друге стране коју сада покушавате да повампирите.

Такође немојте да сметнете са ума да су се партизани борили под звездом петокраком а слуге окупатора (четници и љотићевци) под кокардом – круном и окриљем немачких фашиста за чије су рачун убијали свој – српски народ.

Износећи Вам ове чињенице противимо се овом вашем чину наводног помирења јер они који су убијали свој народ не могу да буду на истом споменику са часним синовима Србије и српског народа жоји су дали своје животе за слободу у борби против окупатора и њихових слугу.

ГО СУБНОР КРАГУЈЕВАЦ

Председник

Жељко Зиројевић

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.