Гроцка

ВЛАСТ НЕ СМЕ ДА ЗАОБИЛАЗИ БОРЦЕ

Борци народноослободилачког рата из београдске општине Гроцка, њихови потомци и поштоваоци слободарских традиција српског народа, учлањени у СУБНОР, очекују подршку најодговорнијих представника локалне самоуправе како би могли да реализују обимне програмске задатке.

Општински одбор Гроцка

Ово је суштина предлога који су Зорану Маркову, председнику градске општине Гроцка, у име борачке организације предочили Бора Ерцеговац и мр Милан Атељевић, председник и заменик председника Градског одбора СУБНОР-А Београда као и председник Општинског одбора Буда Несторовић, на састанку у Скупштини општине Гроцка.

Председнику Маркову пренете су примедбе чланства СУБНОР Гроцка које се односе на, како је наглашено, непримерно понашање локалне власти према неговању револуционарних, ослободилачких традиција, обележавању датума, догађаја и личности из народноослободилачке борбе и наше славне историје у борби за слободу земље од окупатора.

За СУБНОР је неприхватљиво и да се таквим манифестацијама у последњих годину дана није ни један пут одазвала локална самоуправа, нити је учестовала у организовању таквих скупова. Борце Гроцке забрињава и потпуни изостанак финансијске подршке од стране актуелне општинске власти. За њих је и несхватљиво да у овој години из локалног буџета није издвојен ни један динар за рад СУБНОР-а.

Такав однос је нарочито приметан када је у питању одржавање споменика, спомен биста и спомен плоча из ослободилачких ратова на подручју целе Општине, од којих су поједини срушени, демолирани и оштећени на разне начине.

Представници градске и општинске борачке организације Београда и Гроцке подржали су напоре локалне самоуправе које је изнео председник Марков, усмерене ка неопходној и хитној консолидацији укупне тешке финансијске ситуације у овој средини. Он је борцима обећао да ће се, без обзира на „танак” ниво буџета, изнаћи начин како би се и финансијски подржале активности СУБНОР. Марков је указао и на потребу благовременијег обавештавања локалне самоуправе од стране борачке организације у припреми и органбизовању програмских целина.

Председник Градског одбора СУБНОР Београда на крају сусрета у општинској кући Гроцка, председнику Зорану Маркову је свечано уручио значку и чланску карту Савеза удружења бораца НОР. Захваљујући на пријему у СУБНОР Марков је истакао да је за њега посебна част али и обавеза да делује на реализацији програмских основа борачке организације.

Након овог састанка, у свечаној сали зграде Скупштине општине одржана је седница Општинског одбора СУБНОР Гроцка, у којој делује више од 730 чланова. На седници је у општинску борачку организацију примљено тридесетак нових чланова.

Како је на састанку наглашено, СУБНОР у овој средини делује у неадекватним условима. Ради у малој просторији коју истовремено користе разнолике организације, савези, спортска удружења, док је свакодневни рад временски омеђен у термину када овај простор постаје јавна кухиња за расподелу топлих оброка социјално угроженим становницима грочанске општине.