САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863288Укупно посета:
 • 2654510Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

СМОТРА  ХРАБРИХ  ПРОЛЕТЕРА

На Игман планини обележен је марш Прве пролетерске НОУ бригаде, успомена на храбре борце који су између 27. и 28. јануара 1942. ратне године прешли врловитим и под снегом босанским тереном, на мразу већем од 32 степена у минусу. Иако је марш бригаде прошао без борбе, у јеку II непријатељске офанзиве,  158 бораца избачено је из строја због промрзлина, од којих је 6 бораца преминуло. Делегација СУБНОР-а Београда и Прве пролетерске, на позив САБНОР-а (Савеза антифашиста и бораца народноослободилачког рата) у кантону Сарајево учествовала је на скупу значајном за историју НОР-а. Присуствовале су  и делегације из Хрватске, Словеније, СУБНОР-а Ужица и Бајине Баште, као и Удружења ЈУ центра ”Маршал Тито” из Београда.

Измењена су искуства из рада, уз жељу да се сарадња настави, имајући у виду да се НОР фалсификује и поражене снаге дижу главу.Наша делегација истакла је борбу за истину о НОР-у и против рехабилитације четништва и Драже Михајловић.

На планини Игман, на маршу, учествовало је око 3.000 учесника, већина младих, из разних делова БиХ и Републике Српске, чије су делегације полагале венце на споменик код Брезовице и на Великом пољу на Игману – споменику Прве пролетерске бригаде.

Наша делегација такође је положила венац Секције I Пролетерске НОУ бригаде на споменик погинулим борцима на Брезовици као и на споменик I Пролетерској бригади на Великом Пољу, где је положен и венац СУБНОР-а Београда. Игмански марш су пропратили ТВ Федерације БиХ и више локалних станица, које су нашу делегацију интрвјуисале.

Делегацију СУБНОР-а и Прве пролетерске НОУ бригаде предводио је Зденко Дупланчић, пуковник авијације у пензији, председник Секције бораца I Пролетерске НОУ бригаде, члан Председништва  Београда  и члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Игман

 • Lune каже:

  Загреб – “Када видите на простору Спомен-подручја Јасеновац да је посађено цвеће у белим и црвеним квадратима, сложено у облику слова У, нисте сигурни јесте ли будни или у некој ноћној мори.
  На месту где се догодио злочин, геноцид, који никад неће престати бољети, који никада нећемо заборавити.
  На месту где су били затварани, мучени и убијани људи због тога што су били “криве” националности, вере или светоназора. Догодио се злочин који су почини они чије су ознаке биле слово У и бели/црвени квадрати.
  У Јасеновац људи долазе како би исказали пијетет невиним жртвама, а онда виде величање геноцидног режима који је тамо починио злочине у којима је убијено, по службеној евиденцији, преко 80 хиљада људи.
  Додатно је важно напоменути да се због симболике Јасеновца, у којем су људи затварани, мучени и убијани не само у име усташке, нацистичке идеологије, него у име хрватске државе и хрватске државности, те чистоће хрватске нације, треба водити посебно рачуна о томе да пристојности ради у Јасеновцу не може бити места нити за законите државне симболе Републике Хрватске, попут заставе и грба уопште.
  Пример: Немачка на сличним местима не истиче своје националне и државне симболе, те и на тај начин одаје почаст жртвама концентрацијских логора, и изражава кајање државе у чије име су људи затварани, мучени и убијани.
  Захтевамо да меродавне институције реагују на овај чин Управе Спомен-подручја Јасеновац, да се исти уклони, а одговорни примјерено казне,” саопштила је Удруга слободарских активиста.

 • pedjaza каже:

  Igmanski marš je samo još jedan u nizu dokaza kvislinškog ponašanja četničkih snaga Draže Mihailoviča za vreme Drugog svetskog rata.
  Četničke jedinice, koje su činile Srebrenički, Vlasenički i Rogatički odred i Cerska brigada sa ukupno oko 3.000 vojnika, bile su pretežito raspoređene prema neprijateljskim garnizonima i položajima, zatvarajući pravce koji su, duž komunikacija, vodili u unutrašnjost slobodne teritorije. Obaveštene o predstojećoj nemačkoj ofanzivi, četničke vođe su izrazile lojalnost nemačkim štabovima i svojim jedinicama izdale naređenja da napuste položaje i ne pružaju otpor.
  Zbog toga je Vrhovni štab NOV i POJ dao naređenje partizanskim jedinicama da primenom manevra, izvlačenjem ispod udara neprijatelja, smelim zabacivanjem u njegovu pozadinu i iznenadnim dejstvima na njegove bokove i zaštitnicu, sačuvaju svoju živu silu, a neprijatelju da nanesu što veće gubitke.
  Time su partizanske jedince primorale većinu neprijateljskih snaga da se povuku, a nenile su im i izvesne gubitke u ljudstvu. U romanijsko-birčanskoj operaciji u nemačkim i ustaško-domobranskim trupama poginulo je, ranjeno i zarobljeno oko 400 vojnika i oficira, dok su 464 stradala od promrzlina, a u Ozrenskoj operaciji oko 330 njih je izbačeno iz stroja.
  Tako su se u Igmanskoh maršu potvrdili oslobodilački karakter partizanske vojske i otvorena saradnja četnika sa neprijateljskim snagama.
  Stoga su pripadnici partizanskih jedinica, koje su učestvovale u Igmasnkom maršu, zaslužili na usopmene na njih nikada ne izblede i da da ostaju u trajnim sećanjima svih sadašnjih i budućih generacija.
  Učešće delagacije SUBNOR-a na obeležavanju ove godišnjice još jedan je dokaz nepolobljivosti SUBNOR-a u negovanju tekovina NOR-a i primer kako se treba odnositi prema događajima iz oslobodilačke prošlosti naših naroda.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.