САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863299Укупно посета:
 • 2654530Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

НЕПРОЛАЗНА СЛАВА  ПАРТИЗАНА

Поводом 72.-године Игманског марша, Градски одбор СУБНОР-а Крагујевца је у знак сећања на славне Игманце из Прве пролетерске и Крагујевачког партизанског батаљона положио венце на спомен гробницу Народних хероја.

Уз присуство великог броја грађана, бораца, представника политичких партија, омладине, венце су положили представници Скупштине града, Окружног и Градског одбора СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца, Удружења потомака старих ратника 1912-1920., Завичајног удружење „Татковина“ које окупља Македонце у Шумадији, ОРВС града Крагујевца.

У име СУБНОР-а скупу су се обратили једини преживели првоборац из Крагујевачког партизанског одреда, Влада Сретеновић, и председник ГО СУБНОР-а Крагујевац, проф. Жељко В. Зиројевић, пуковник у пензији, који су истакли слободарство и дух партизана и традиције антифашистичке борбе.

  

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Крагујевац

 • pedjaza каже:

  Igmanski marš je bio druga neprijateljska ofanziva 1942, znana i pod imenom romanijsko-birčanska i ozrenska operacija. To je bio poduhvat nemačkih i ustaško-domobranskih trupa izvršen u januaru i februaru 1942. godine u istočnoj Bosni radi uništenja partizanskih jedinica i zaposedanja oslobođene teritorije.
  U ovoj ofanzivi angažovana je i nemačka 718. divizija i 12 bataljona domobrana i ustaša – ukupno 33.000 vojnika, podržanih artiljerijskim, tenkovskim i vazduhoplovnim snagama. Partizanske jedinice koje su se nalazile na ovoj operacijskoj teritoriji (Prva proleterska brigada i tri NOPO-a: Romanijski, Birčanski i NOP odred „Zvijezda“) – ukupno 5.000 boraca.
  Neprijateljske trupe jesu prodrle na oslobođenu teritoriju, prokrstarile komunikacijama, nanele partizanskim jedinicama gubitke, u nekim izazvale osipanje, ali nisu postigle glavni cilj – razbijanje i uništenje partizanskih snaga i pacifikaciju tog strategijski važnog područja jugoslovenskog ratišta. Nemoćne da održe zauzetu teritoriju, neprijateljske snage su se ubrzo povukle na polazne položaje, zadržavši posade u samo nekoliko mesta, koje će jedva da održe.
  Igmanski marš je mnoge borce koštao života i odstranjivanja pojedinih delova tela, jer su usled vrlo velike hladnoće, mnogi podlegli promrzlinama. Uzimajući u obzir meteološke prilke, ovo ofanziva je svakako sprovedena u najnepovoljnijim uslovima.
  SUBNOR i druge organizacije bivših boraca, potomaka i poštovalaca iz Krajujevcačkog kraja, na prigodan način su obeležile godišnjicu ove operacije, dokazujući još jednom da se u tom delu Srbije ne zaboravljaju događaji iz slavne prošlosti.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.