Општи захтев

ПИСМО КАО ОПОМЕНА

У борачким организацијама у Србији траје дебата о актуелној ситуацији. Повод је , поред осталог, писмо које је Председнику Републике Томиславу Николићу упутио председник СУБНОР-а  проф. др Миодраг Зечевић.

У писму (објављеном, иначе, на нашем порталу) истиче се да се у задње време убрзано, захваљујући и власти, мења историјска истина о недавној прошлости. Државном сахраном кнеза Павла Карађорђевића рехабилитовани су његово дело као политичара и господара Југославије и приступање Тројном фашистичком савезу и Трећем рајху.

У судском поступку је, очигледно при крају, амнестирање свих недела четничког квислинштва у Другом светском рату и њиховог предводника генерала Драже. У томе, као званични опуномоћеници захтева за рехабилитацију, учествују високи државни чиновници у рангу председничких саветника.

Све се чини да се упрља народноослободилачка борба и посебно оспори Тито као вођа. Том циљу послужили су и РТС са низом „спонзора“ да чак и провокативним називом наводне серије Бајића о биваковању четника на Равној гори по свом нахођењу валоризују учеснике својих миљеника на страни фашистичких окупатора у Другом светском рату.

Подухват није, без обзира на позивану гледаност, испунила обећање тих врсних стваралаца да ни камен на камену неће, у историјском смислу, остати у Србији после њихове „истине“ о прошлости наше земље и народа.

У тим напорима пропало је и пре неко вече настојање поменутог Бајића и млађаног историчара Марковића (иначе члана руководства управног те телевизијске куће коју називају јавним сервисом), као и директора Института са савремену историју Павловића (чије се име налази, у својству ваљда жиранта породичне стваралачке мануфактуре, на шпици РТС), да сценаристу и редитеља у годинама за уважавање, некад глумца, потиштеног због евидентног неуспеха, подстрекну у настављању започетог посла и фактичког фалсификовања истине о Србији и српском народу у време борбе са фашистичким злочинцима.

Требало би да РТС, таква му је и намена, снима емисије и серије о прохујалим периодима, па је чудно што на програмима те куће још нема меродавне и објашњавајуће речи о „Великом рату“- Европа или бар поједине умешане земље већ увелико истрчавају са тврдњом, лажном по обичају, да су Србија и српски народ кривци и у том времену.

У организацијама СУБНОР-а су са пажњом и одобравањем прихватили писмо председника СУБНОР-а и оно Републичког одбора о појавама и тренутном стању у овој нашој средини, а са потпуном сагласношћу огласили су се на седницама  и чланови Комисије за информисање и издавачку делатност и Комитета за  међународне односе.

Време у коме живимо је више него озбиљно. На сцену иступају са жељом да воде главну реч групације ретроградних и штетних појава, добијају реч у медијима и нападно брукају антифашистичку прошлост којом се поносе свугде у  прогресивном свету.

Нисмо се, све је очигледније, дозвали памети. И поред тога што поједини политичари од речи и позиције тврде да јесмо.

Такви какви смо сада тешко да ће нас било ко прихватити. А посебно наш народ.