In memoriam: Душан Стојковић (1935–2022)

Дана 23. новембра 2022. године преминуо је дугогодишњи заменик председника СУБНОР-а Врања Душан Стојковић, син палог борца Осме српске ударне бригаде.

Сахрана је обављена на породичном гробљу у Врању.

Рођен је 28.02.1935. године у селу Голочевац, општина Трговиште, у земљорадничкој породици, од мајке Митре и оца Серафима, погинулог у пробоју Сремског фронта 12.04.1945. године. Без оца је остао са навршених 10 година живота. Основну школу завршио је у с. Стајевцу.

Као члан породице погинулог бораца, од 1946. до 1948. године живео је у Каравукову, где је његова породица добила земљу и кућу.

Враћа се у Врање где завршава средњу педагошку школу. Школу резервних официра завршава у Задру. Факултет општенародне одбране завршава у Београду.

Радну каријеру започео је као учитељ у с. Стајевцу, затим у Новом Глогу и Голочевцу. У Трговишту је радио на пословима општенародне одбране. У Врању је пет година био командир Ватрогасног дома, а две је године био службеник СУП-а. Радио је као професор општенародне одбране најпре у Економској школи а затим и у Гимназији у Врању. У два је мандата био директор Гимназије у Врању. Пензионисан је 1995. године.

У НАТО агресији на СРЈ 1999. године био је ангажован је на веома одговорним функцијама у Цивилној заштити Врања.

Као професор општенародне одбране, веома уско је сарађивао са СУБНОР-ом Врања на обележавању слободарских традиција, а од 2000. године био је изузетно активан члан СУБНОР-а, члан Градског одбора, Члан Председништва, Председник секција и комисија, да би у два мандата, од 2014 до 2022. године, био заменик председника СУБНОР-а Врања.

За успешан рад у више наврата је одликован, награђиван и похваљиван захвалницама, плакетама и другим признањима. Између осталог носилац је Ордена рада и Медаље борца СУБНОР-а Србије.

Хвала му за сву доброту коју је несебично пружио у свом плодном животном веку.

СУБНОР Града Врања