In memoriam: КАРЛО СМУРАЉА (1923 – 2022)

Са великом тугом смо примили вест о смрти Карла Смураље, почасног председника ФИР-а и Италијанске асоцијације партизана (АНПИ).

Рођен 12. августа 1923, студирао је права у Пизи. Придружио се, 1943. године, Италијанском покрету отпора. Био је члан „Кремоне“ – борбене формације, у чијим редовима се борио против фашиста, од Марче до Венеције, до њихове предаје 1945. године.

После рата, започео је политичку каријеру као председник Окружног већа правосуђа Пизе, а касније је биран и за председника Регионалног правосудног већа Ломбардије.

Од 1992. до 2001, Смураља је биран у државни Сенат као члан демократске партије левице. На свим функцијама које је обављао посебно се борио и водио бригу о правима антифашиста, радног народа и економски угрожених сународника.

Од априла 2011. до новембра 2017, Смураља је биран за председника АНПИ-ја. На Конгресу ФИР-а 2017. у Ређо Емилији, изабран је за почасног председника ФИР-а.

Карло Смураља преминуо је у Милану 30. маја 2022. године у 98. години живота. ФИР изражава своје надубље саучешће породици, његовим друговима по оружју из АНПИ-ја и свим антифашистима са којима је сарађивао.

Много ће нам недостајати и сећаћемо га се са посебним пијететом и поштовањем.

ДР Улрих Шнајдер