„НЕМА НАЗАД – ИЗА ЈЕ СРБИЈА“

У величанственој атмосфери пуној поноса и достојанства, у лесковачкој касарни „војводе Петра Бојовића“ у присуству око 2.000 људи откривен је споменик херојима Војске и полиције Републике Србије страдалим у оперативној зони одрговорности Херојске 549. моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“, 1998-1999. године.

Имена 250 хероја наше отаџбине уклесана су у величанствени споменик, чију израду и радове су пратили високи официри Херојске бригаде. Нико није заборављен…Приштински корпус, Нишки корпус, 63. падобранска бригада, 72. специјална бригада, припадници Посебних јединица полиције, 549 моторизована бригада, њих укупно 250.

Посебно треба нагласити присуство породица погинулих јунака.

Дирљиво је било гледати ове нове „мајке Југовића“ и „љубе Дамјанове“, заједно са, у време страдања пре 23 године, малом дечицом, данас људима, који су дошли да се поклоне својим најближима.

Моралан, зрео човек поред поштовања осећа и стид пред тим мајкама и супругама „див јунака“ и жал што сада нису са нама, али и понос јер зна да су у Царству Лазаревом, царству светлости, радости и светости које су својом надљудском жртвом заслужили и у којем одбеже свака мука, бол и уздисање, по речима његовог преосвештенства епископа нишког Стефана, који је водио помен и освештао споменик.

Иначе споменик је велелепан, јер се на постаменту на којем су уклесана имена страдалих јунака налази тенк Т-55 који је учествовао у овим борбама и у којем је страдао капетан Жељко Мартиновић командант посаде.

У официјелном делу обележавања, после помена које је служило војно свештенство, а у присуству представника католичке цркве и исламске заједнице, приступило се полагању венаца.

Венце су положили сви припадници јединица страдалих другова; представници Министарства одбране; представници Војске Републике Србије; припадници Војне академије; у име Владе Србије и Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања државни секретар Миодраг Капор; Друштво српских домаћина, и велики број патриотских удружења.

СУБНОР Србије представљали су и цвеће положили члан Председништва СУБНОР-а Србије и Координатор за Југоисточну Србију и Расински округ пуковник Анђелко Милићевић, Александар Ракић координатор за југоисточну Србију и Расински округ, а у име председника СУБНОР-а генерал–мајора Видосава Ковачевића његов секретар Станислав Рескушић. Присутни су били и представници СУБНОР-а Кикинде, предвођени председником Савом Орељом, као и потпуковник Драгутин Димчевски-председник СУБНОР-а Гаџин Хан.

Скупу се обратио војни командант 549. бригаде генерал мајор Божидар Делић, као и пуковник Драган Живаљевић командант 22. одреда Посебних јединица полиције и 120. интервентне бригаде.

Треба споменути да је изградњу споменика финансирало предузеће „Крупник“ доо из Београда у сарадњи са Удружењем „Херојске 549 моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“, као и заслужни појединци из Аустралије и господин Милош Шупица из Америке, познат као велики добротвор рањених бораца и породица погинулих.

Организатор догађаја је био на висини задатка, водећи рачуна о свим детаљима који су учинили да и поред високих темпертаура учесници буду снабдевени хладном водом и соковима, као и седећим местима за одмор.

Као резиме вратимо се наслову који обавезује и који ће обавезивати сва наредна поколења кад је у питању отаџбина: НЕМА НАЗАД ИЗА ЈЕ СРБИЈА!

0