ЖРТВЕ НАТО-а СЕ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ

Дана 31. маја 1999. године снаге НАТО алијансе које су без икаквих правних основа варварски и бесомучно напале Савезну Републику Југославију у 13.25 часова бомбардовале су центар Новог Пазара и том приликом усмртиле 11 грађана док су више њих ранили. Невино су страдали: Симић Владан и његов син Марко, стар две године, Милошевић Дејан, Пантовић Ђорђе, Биорац Драгомирка, Симовић Драган, Вранић Радун, Јајић Звездан, Ратковић Голуб, Рогљић Марко и Никић Миодраг.

Поводом 23. годишњице од њихове погибије 31. маја 2022. године, венце и цвеће на спомен обележје страдалих положили су чланови породица, делегације удружења цивилних жртава рата Нови Пазар, града Новог Пазара на челу са градоначелником Нихатом Бишевцем, Војске Србије, СУБНОР-а Србије у чијој су се делегацији налазили, председник генерал Видосав Ковачевић, потпредседник академик, пук. Жељко В. Зиројевић, чланови председништва пук.пилот Зоран Јаковљевић, пук. др. Хајрадин Радончић и координатор СУБНОР-а за Рашки округ др. Драган Р. Нововић.

Делегација СУБНОР-а Србије искористила је прилику да са градоначелником града Новог Пазара Нихатом Бишевцем, поразговара око даљих активности ГО СУБНОР-а Нови Пазар и превазилажења насталих проблема у раду.

Истога дана, представници Мешихата исламске заједнице на челу са руководиоцем Управе за образовање Мешихата исламске заједнице Србије проф. др. Адмиром Муратовићем, примили су делегацију СУБНОР-а Србије и задржали се у срдачном и пријатељском разговору у коме је било речи о антифашизму и патриотизму. Доктор Муратовић упознао је госте са радом ИЗ и подсетио да је још 1942. године исламска заједница усвојила Резолуцију о осуди нацистичких злочина као и да је антифашизам вредност коју баштине сви они који у другом и другачијем виде саговорника на путу добра. Делегација је у пратњи домаћина обишла културно-историјски споменик Алтун алем џамију у оквиру које је и гроб пок муфтије Муамера Зукорлића.

Након посете Мешихату исламске заједнице делегација СУБНОР-а Србије обишла је и древни културно-историјски споменик Петрову цркву у Новом Пазару, где је од стране свештеника упозната са историјатом овог значајног објекта из доба Немањићске Србије.

Делегација СУБНОР-а Србије обишла је и спомен обележја учесника НОР-а у Новом Пазару.

Председник СУБНОР-а Србије, генерал Ковачевић је представницима Мешихата исламске заједнице и старешини Петрове цркве уручио у име СУБНОР-а, пригодне поклоне.

У току боравка у Новом Пазару, делегација СУБНОР-а Србије је сагледала активности Градског одбора СУБНОР-а, разговарала са представницима истог и дала смернице за даљи рад и активност. Констатовано је да се мора појачати активност на пријему чланства и јачању ове организације у целом Рашком округу, као и решавању статуса борца за учеснике последњих ратова а у складу са Законом о правима бораца.