Орашац: ПОНОСНИ НА ПРЕТКЕ

У лепо уређеном парку у Орашцу испред споменика погинулим ратницима 1912-1918. и борцима 1941-1945. године положени су венци и одата почаст.

Венце су положили представници општинског и месног одбора СУБНОР-а и представници месне заједнице Орашца. Присутне је поздравио пуковник у пензији Живко Пајевић, родом из тог села и истакао храброст суграђана у бурној историји, од Првог српског устанка до ратова деведесетих година.

Орашац је село у општини Аранђеловац и према попису из 2011.год. имало је 1.484 становника. Један од најзначајнијих догађаја у историји српског народа је подизање Првог српског устанка на Сретење 15. фебруара 1804. године у Марићевића јарузи.

У знак сећања на овај датум подигнут је меморијални комплекс-спомен обележје у Марићевића јарузи, црква светог Вазнесења Господњег, школа „Први српски устанак“, споменик вожду Карађорђу и Музеј. Орашац је одлуком скупштине Републике Србије 1979. године категорисан у Знаменито место и на тај начин сврстан у културно добро од значаја за Републику Србију.

У спомен великом историјском догађају који је српском народу донео националну слободу и покренуо стварање Србије као модерне државе, 15. фебруар се слави као Дан државности.

У радном делу састанка Радомир Радосављевић, председник ОО СУБНОР-а Аранђеловац упознао је присутне о актуелним задацима СУБНОР-а у целини и конкретно договорио да се у „Јоксимовића крају“ где је септембра 1943. године страдао велики број партизанских бораца новоформираног Трећег батаљона међу којима и проф.Милош Савковић чије име носи аранђеловачка гимназија, обнови већ постојећи споменик и поправи прилазни пут.