In memoriam: ЗОРИЦА ПЕТРОПОЉАЦ

Прославу Дана победе прекинула је тужна вест која је одјекнула Лаћарком. Дан после 77.годишњице победе над фашизмом преминула је Зорица Петропољац – Тетка Зорица у својој 93 години. Живот је никада није мазио после губитка супруга учесника НОР-а остала је и без своје деце.

Ова жена је живела скромно и повучено у свом родном Лаћарку, али је увек била активна у СУБНОР-у. Није пропустила ни једно обележавање значајних датума из ратне историје села. Прерано је остала без оца који је био родом из Сурдука. Живот је наставила са мајком Дреном Бачкоња Тетаном – носиоцем Партизанске споменице. У кући њене мајке је била партизанска база кроз коју су прошле многе познате личности: Бошко Палковљевић Пинки, Јован Трајковић, Драгиња Никшић, Сава Габошац, Јованка Габошац и други. Често су у њиховој кући одржавани и тајни сатанци. Све је то десетогодишња Зорица помно пратила, а често је била и курир. Увек се са сетом сећала Саве и Јованке Габошац, према њеном казивању била је упозната и са радом групе Француза који су транспортовани кроз Лаћарак — имали су жељу да ступе у Партизане, али је њихова понуда одбијена из безбедносних разлога. Сећала се и дана слободе када је као девојчица водила припаднике италијанске бригаде Гарибалди од Лаћарка до Манђелоса… тада је први пут чула за песму Бела ћао… и никада је није заборавила.

Њеним одласком отишао је још један сарадник НОР-а, курир, пионир… отишао је још један сведок страхота које је Лаћарак преживео од 1941. до 1944. године. Отишла је ћерка Дрене Бачкоње Тетане чувеног јатака сремских партизана, мали курир из Лаћарка и велики антифашиста.