САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863396Укупно посета:
 • 2654687Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

А САД: ОФАНЗИВА!

Живимо време, политичко и још више економско, које није ни мало лако. Због тога се многољудно чланство борачке организације мора још више да ангажује, па је у том погледу значај информисања посебан.

Ово је, између осталог, констатовано на седници Комисије за информисање и издавачку делатност СУБНОР-а Србије, која је расправљала о делатности у прошлој и главним правцима акције у овој години.

У раду је учествовао председник републичке борачке организације проф.др Миодраг Зечевић, а у дебати (учествовали су Душан Чукић, Жељко Зиројевић, Миша Мирковић, Радован Ковачевић, Мирољуб Васић) закључено да је програм за 2104. добар, свеобухватан и реално остварљив.

Време и обавезе, посебно услови у којима СУБНОР ради у друштву, намећу снажну офанзиву, јер постојећи медији, посебно централни у Београду, директно саботирају из неприхватљивих идеолошких разлога углавном све акције антифашистичке организације са преко 100.000 чланова.

Такав однос не може да има оправдање нарочито кад су у питању јавни сервис РТС и државна новинска агенција Танјуг, за које је извесно да су финансирани средствима опорезованих грађана или путем  обавезне претплате.

Нешто бољи однос је, према месним организацијама бораца и њиховим акцијама, у унутрашњости Србије. И ту је, међутим, видан шаренолики и неуравнотежени приступ, па је, према томе, неопходна у наредном периоду општа офанзива СУБНОР-а да се и у информативном погледу чује енергичан недвосмислени глас компетентне и компактне антифашистичке организације у одбрану тековина и ослободилачке борбе, против оживљавања ревизије историјске прошлости и политичке рехабилитације евидентних ретроградних појава и појединаца.

Комисија је високо оценила часопис ”Борац” као незаменљиву спону чланства и јавности и, посебно, све интензивније присуство на интернетској светској мрежи портала ”СУБНОР”, који квалитетним садржајем и ажурношћу сваким даном све више осваја широку читалачку публику.

Оба ова медија ће и даље бити окосница на информативном плану, а  предузеће се нове мере за свеколико побољшање и у духу савремених потреба. У том смислу су, што у коначном смислу треба да одлучи Председништво СУБНОР-а Србије, изнети предлози као делу заједничке офанзиве.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Информисање

 • draggutin2 каже:

  Dragi SUBNOR,
  sa zadovoljstvom pratim i podržavam vaše aktivnosti, na vašem sajtu i na trenu, iako su vaši članovi u prilčno visokoj starosnoj kategoriji, zavidna je vaša energičnost i preduzimljivost u organizaciji raznih manifestacija ili informativnih objava, analiza i dr .. Želim vam svu sreću i da nastavite još bolje ..

 • pedjaza каже:

  Dugogodišnja situacija medijskog mraka u Srbiji, što se tiče SUBNOR-a, ali i drugih organizacija antifašističke, boračke i druge slične orijentacije, ni malo ne jenjava.
  Uprkos velikim nastojanima da se na sve moguće načine (preko lista “Borac”, portala SUBNOR-a, kao i organizacijom brojnih akcija i manifestacija kako na republičkom, tako i na lokalnim nivoima) ta medijska blokada probije, dosta je građana koji nisu adekvatno informisani o radu SUBNOR-a, pa čak i onih, koji misle da SUBNOR okuplja samo preživele borce NOR-a i da je, u kadrovskom smislu, to organizacija u fazi odumiranja.
  Ima lokalnih sredina, u kojima je rad SUBNOR-a dobro propraćen, a u tome prednjači Kragujevac sa oklnom, pojedina mesta u Vojvodini i još neki gradovi i opštine u Srbiji koji imaju prilično dobru sardnju sa tamošnjim lokalnim medijima, koje građani u tim sredinama prate.
  Javni servis građana Srbije (RTS), kao i većina drugih medija sa nacionalnom frekvencom, velikom pokrivenošću (gledanošću i slušanošću), kao i pisani mediji sa visokom čitanošću, vrlo slabo ili gotvo ni malo ne izveštavaju o aktivnostima SUBNOR-a. Na taj način oni omalovažava ne samo SUBNOR kao organizaciju, nego i tekovine koje ona baštini, kao i ciljevi kojima teži.
  U takvoj situaciji, zadaci Komisije za informisanje i izdavačku delatnost SUBNOR-a neće biti ni malo laki, ali je istrajnost najvažnija i nedodustajanje da se putem sopstvenih glasila i drugih, sa kojima postoji dobra saradnja, nastavi sa medijskom propagandnom kadrovski ubedljivo najmasovnije boračke i antifašističke organizacije u Srbiji, na prostoru bivše Jugoslavije,a verovatno i na Balkanu.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.