Нови Сад

ПОЧАСТ НА ДУНАВУ

Навршиле су се 72 године од крвавог пира мађарске фашистичке окупационе власти према недужним грађанима Новог Сада.

Одбијањем Организационог одбора за обележавање и комеморацију жртвама новосадске рације да се у протокол уврсти СУБНОР АП Војводине и Новог Сада, Покрајински одбор СУБНОР-а донео је одлуку да чланови СУБНОР-а одрже комеморацију и положе венце на споменик „Породица“, на Кеју, поред Дунава.

Позиву се одазвао велики број бораца, посебно носилаца „Партизанске споменице 41“, колективни чланови СУБНОР-а Секције бораца „Козарачке битке“ и Удружење пилота и падобранаца и више грађана чланова породица страдалих.

Председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић, подсетио је на тешке дане окупације кад су, без суда и кривице, мађарски фашисти водили колоне Новосађана. Смртна пресуда била је су Срби, Јевреји или Цигани.

„За све ухапшене следеће одредиште био је залеђени Дунав. Убијани су људи, читаве породице на више пунктова и улица Новог Сада, а крајње одредиште био је Штранд и Дунавски кеј, где су многи бачени у залеђени Дунав. Постоји податак, страшан, крвав и истинит пред очима мајке Јелене Јовандић 23. јануара те 1942. године убијено је њених пет синова. Морам да кажем да сам са огорчењем примио обавештење да СУБНОР неће бити у протоколу за обележавање страхота и злочина мађарских фашистичких окупационих снага. Борци – антифашисти су заложили животе за сламање и уништење фашизма. Нећемо дозволити да СПЦ одређује где нам је место“

Скупу се обратио и борац са Козаре, носилац „Партизанске споменице 1941“ Раде Кевић, „Нико нема право да брани борцима да одају пошту невиним грађанима без обзира које нације или вере били или одакле долазили. Ово је права одлука СУБНОР-а АП Војводине и посећиваћемо ово стратиште невино побијених грађана Новог Сада, докле будемо живи“.

Комеморацију су медијски пропратили РТВ „Мост“ и РТВ „Новосадска“, новинара листа „Дневник“ и недељника НСРЕПОРТЕР.