САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 864236Укупно посета:
 • 2656047Укупно прегледа:
 • 4Тренутно посетилаца:

ПОЧАСТ НА ДУНАВУ

Навршиле су се 72 године од крвавог пира мађарске фашистичке окупационе власти према недужним грађанима Новог Сада.

Одбијањем Организационог одбора за обележавање и комеморацију жртвама новосадске рације да се у протокол уврсти СУБНОР АП Војводине и Новог Сада, Покрајински одбор СУБНОР-а донео је одлуку да чланови СУБНОР-а одрже комеморацију и положе венце на споменик „Породица“, на Кеју, поред Дунава.

Позиву се одазвао велики број бораца, посебно носилаца „Партизанске споменице 41“, колективни чланови СУБНОР-а Секције бораца „Козарачке битке“ и Удружење пилота и падобранаца и више грађана чланова породица страдалих.

Председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић, подсетио је на тешке дане окупације кад су, без суда и кривице, мађарски фашисти водили колоне Новосађана. Смртна пресуда била је су Срби, Јевреји или Цигани.

„За све ухапшене следеће одредиште био је залеђени Дунав. Убијани су људи, читаве породице на више пунктова и улица Новог Сада, а крајње одредиште био је Штранд и Дунавски кеј, где су многи бачени у залеђени Дунав. Постоји податак, страшан, крвав и истинит пред очима мајке Јелене Јовандић 23. јануара те 1942. године убијено је њених пет синова. Морам да кажем да сам са огорчењем примио обавештење да СУБНОР неће бити у протоколу за обележавање страхота и злочина мађарских фашистичких окупационих снага. Борци – антифашисти су заложили животе за сламање и уништење фашизма. Нећемо дозволити да СПЦ одређује где нам је место“

Скупу се обратио и борац са Козаре, носилац „Партизанске споменице 1941“ Раде Кевић, „Нико нема право да брани борцима да одају пошту невиним грађанима без обзира које нације или вере били или одакле долазили. Ово је права одлука СУБНОР-а АП Војводине и посећиваћемо ово стратиште невино побијених грађана Новог Сада, докле будемо живи“.

Комеморацију су медијски пропратили РТВ „Мост“ и РТВ „Новосадска“, новинара листа „Дневник“ и недељника НСРЕПОРТЕР.

  

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Нови Сад

 • Todor Pavlov каже:

  Žrtve koje su se dogodile u Novom Sadu netrebaju nikada da se zaborave niti treba da se zaboravi fašistički agresori i Mađarske fašističke horde koje su počinile zločine i koje nisu adekvatno kažnjeni posle rata, to da SPC određuje gde je mesto SUBNOR -u a gde nije to je odraz njihovog pravog fašističkog lica i netolerancije pravi antifašisti nikada nebi sebi dozvolili da omlaovažavaju predstavnike ugledne antifašističke organizacije. Crkva ima redovna zagarantovana primanja od države pa može tako da se bahato ponaša a mi iz SUBNOR -a zavisimo od svake garniture vlasti kolko će nam udeliti.

 • pedjaza каже:

  Ovakva zabrana Organizacionog odbora za obeležavanje i komemoraciju žrtvama novosadske racije, predstavlja još jedan u nizu sramnih činova, kojima je SUBNOR, kao ozbiljna boračka i antifašistička organizacija, izložen u polsednje vreme.
  Ipak, predstavnike PO SUBNOR-a Vojvodine to nije sprečilo da na prikladan način obeleže godišnjicu ovog stravičnog genocida mađarskih fašista nad pripadnicima 3 naroda.
  Diksreditacije, kojima je SUBNOR već više godina izložen na raličite načine, postaju zabrinjavajuće, ali je za svaku pohvalu to što uprkos svim preprekama, ipak uspeva da sprovede planirane aktivnosti u delo.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.