Злочини

ЗА  НАТО  НЕМА  ОПРОСТА

Приближава се тужна петнаестогодишњица, дан кад је у марту 1999.године почело злочиначко бомбардовање наше земље.

Агресија НАТО је без преседана – по дужини трајања, бруталности, људским и материјалним штетама, измишљању повода – у историји човечанства.

СУБНОР Србије, Београдски форум за свет равноправних и Клуб генерала и адмирала Србије, удружени као колективно чланство, организују низ манифестација са надом да се монструозни напади више никад и никоме неће приређивати.

У главном граду наше државе ће се 22.и 23. марта окупити на научном скупу око хиљаду истакнутих представника, значајних личности из разних области из света и Србије.

На седници организационог комитета, у коме су чланови све три организације, саопштено је да је учешће у Београду, поводом обележавања петнаестогодишњице агресије НАТО, већ пријавило неколико десетина угледника из Европе, САД, Јужне Америке, Азије и Африке. Они су поборници мира и равноправности и противници агресије, глобалног интервенционизма, милитаризације.

У оквиру овог светског скупа биће приређена и изложба о последицама натовског напада на Србију и СР Југославију, а очекује се и смотра документарних филмова о злочиначкој агресији.

Предвиђено је (о томе је упућен и званичан захтев органима државе) да се на Ушћу, у Београду, обнови Спомен ватра као успомена и захвалност невиним жртвама палим у натовском бомбардовању. Тај обелиск постоји у некадашњем Парку пријатељства, али је у више наврата, по доласку досовске власти, вандалски девастиран.

СУБНОР, Београдски форум и Клуб генерала и адмирала организоваће у истом периоду друге манифестације, а биће домаћини (21. марта) још једног изузеног међународног скупа. У питању је окупљање више од 30 представника европских националних покрета за мир. Они ће расправљати о мерама за унапређење добре воље и разумевања, на ”старом континенту” посебно, поводом једног века од почетка ”Великог рата”, седамдесетпетогодишњице почетка Другог светског рата и шест деценије оснивања милитантне војне групације НАТО. Скуп овакве врсте у нашем Београду треба схватити као признање домаћину и допринос напорима да у свету престане звецкање оружјем и диктат богатих и војно јачих.